Šola za življenje

Kaj bo z mojim otrokom, ko mene ne bo več?

Urška Krišelj-Grubar / Zarja
5. 11. 2017, 07.50
Deli članek:

To je eno najbolj bolečih vprašanj, ki si ga zastavljajo starši otrok z znižanimi intelektualnimi sposobnostmi ali otrok s kakršnimi koli drugimi primanjkljaji, ki jim onemogočajo, da bi samostojno zaživeli.

Urška Krišelj Grubar
.Skupinska fotografija pred domačijo: »Še vedno smo na obrobju. Za nas spontanih srečanj z 'normalnim' svetom skorajda ni. Veseli bomo, če nas boste povabili v svoj svet.«

Ne sprenevedajmo se, še vedno raje gledamo stran. Otroci in odrasli, ki imajo take ali drugačne primanjkljaje, živijo med nami in nas potrebujejo. Pa ne, da bi se nam smilili in bi namesto njih počeli stvari, ki jih sami ne zmorejo v tempu, kakršnega zahtevamo. Najbolj potrebujejo to, da bi jih sprejeli. Videli. Slišali. Se jih dotaknili. Čeprav imajo morebiti kakšen kromosom drugače obrnjen, so našli svoje ravnotežje znotraj podivjanega sveta. Otroke, ki se že leta šolajo v Centru Janeza Levca, smo obiskali na jesenskem taboru v Stavči vasi, na domačiji pri Malči.

To, da starši mnogokrat svoje otroke preveč ščitimo pred zunanjim svetom, vemo. Tudi tiste, ki jih ne bi bilo treba in nimajo znižanih intelektualnih sposobnosti ter se jim telo »normalno« razvija. Otroci s posebnimi potrebami pa še posebej nimajo priložnosti, da bi se soočili z vsakdanjimi opravili (zaradi pogoste pretirane zaščite okolja), ker je namesto njih že vse narejeno. Pa sploh ni nujno, da recimo nekdo, ki ne more pisati ali brati, ne bi mogel odlično narediti česa drugega ... Na jesenskem taboru v Stavči vasi, v idiličnem okolju ob reki Krki, so se otroci iz Centra Janeza Levca spopadli z veščinami, ki so za mnoge samoumevne, in dobili priložnost za eno najpomembnejših občutij, ki vpliva na zdravo samopodobo. Občutek, da zmorejo sami. Pa naj bo za začetek samo naliti čaj v skodelico z zajemalko.

Malo nege ne škodi

Bojan in Lara sta mi navdušeno pripovedovala, kaj vse jih čaka na torkov deževni dan. Zaradi slabega vremena so program sproti prilagajali, tistega dne se je vse dogajalo za domačo pečjo. Zakurjeno. Že navsezgodaj so si s kamiličnim čajem očistili obraz in naredili piling iz zdroba. Na oči so si dali ohlajene vrečke črnega čaja, da so podočnjaki izginili. Parna kopel iz kamiličnega čaja je pomagala, da se je koža omehčala in potem hvaležno sprejela masko iz medu, to pa sprali s tonikom iz kamiličnega čaja in nekaj limone. Po zajtrku, ki so ga sami pripravili, so se nekateri lotili lupljenja krompirja. In mnogi niso vedeli, da je do praženega krompirja, ki ga postreženega dobijo na krožniku, tako dolga pot. Glavni kuhar je bil Čazim.

Svet jih ne povabi k sebi

V gumijastih škornjih je bilo nato treba v bližnji gozd pogledat, ali rastejo gobe. Že v ponedeljek je enajst otrok z učiteljicami, ki niso gospe, ampak jih otroci kličejo po imenih, iz gozda prineslo jurčke, dežnikarice in sirovke. Petra, Mojca, Jana in Valentina dajejo otrokom priložnost, da lahko varno odkrivajo svet. In zdi se jim pomembno, da okušajo najrazličnejše jedi, na Malčini domačiji še posebej veliko zelenjave. Na torkovem meniju je bil poleg praženega krompirja in zelja slasten jabolčni zavitek.

»Je pa treba pri nekaterih kar paziti, da ne pojejo preveč. Ker pogosto se čustvena praznina polni s hrano. Ampak saj tako je pri vseh, ne le pri naših otrocih,« je povedala Petra, srčna specialna pedagoginja, ki je s kolegicami (še eno specialno pedagoginjo, eno socialno pedagoginjo in eno vzgojiteljico) skrbela za to, da se je enajst otrok v novem okolju počutilo kot doma. In ki si želi in prizadeva, da bi bili otroci, s katerimi dela, bolje in spontano vključeni v družbo. »Problem je, da mi zunanji svet vabimo, naj nas pride pogledat, obratno pa se premalokrat zgodi. Meni bi se zdelo prelepo, če bi jih vrstniki samoiniciativno povabili in jim predstavili svoje okolje, svoje načine sporazumevanja, svoje hobije, svoj svet, saj bi bile take izkušnje zdravilne za vse.«

Naj se že sprejme zakon o socialni vključenosti

Tako otroci kot učitelji, ki jih šolajo v Centru Janeza Levca, si želijo večje vključenosti v družbo. Odprti so za povabila, ki njihovim varovancem ponujajo nove priložnosti za učenje. Navsezadnje bodo prav izkušnje potrebovali po tem, ko bo šolanje končano. Ta posebni program vzgoje in izobraževanja za otroke z nižjimi intelektualnimi sposobnostmi traja od 8. do 26. leta, potem se nekateri zaposlijo v drugih za to usposobljenih dnevnovarstvenih centrih, velika želja vseh, povezanih z ljudmi, ki ne zmorejo opravljati vsakodnevnih opravil stoodstotno, pa je, da se čim prej sprejme zakon o socialni vključenosti, ki že leta in leta čaka na pristojne, da ga potrdijo. To bi številnim olajšalo življenje in res je čas, da se obljubljeno uresniči. In potem bo Čazim lahko delal pražen krompir v kakšni prijetni restavraciji, kjer ga bo Bojči, kot kličejo Bojana (ki je edini v skupini že z izkušnjami na pravem delovnem mestu, v restavraciji Lars &Sven), z nasmehom postregel. Tak krompir na krožniku bo gotovo okusnejši od tistega, ki je narejen s slabo voljo ...

Slikar Janez na obisku

Po kosilu je otroke obiskal  slikar Janez Štros. Pričakali so ga s čopiči, platni in akrilnimi barvami. Šestnajst let je od takrat, ko je Janez, ta čustveni in izjemno odprti človek, stopil v svet slikanja. Povedal je, da niti sam ne ve, ampak nekaj ga vodi, da skozi nanašanje barv na platno najde stik s svojo dušo. Nikoli ne ve, kaj bo nastalo na platnu, kjer meša oljne barve, ampak tisto, kar nastaja, poznavalce očara. Vrata slovenskih galerij za Janeza ostajajo zaprta, vendar ga to ne moti več, čeprav težko razume, saj se mu vrata odpirajo v tuje galerije.

S svojim novim ciklom angelov je gotovo prava izbira za stik z otroki, v katerih nekateri vendarle prepoznavajo prav to, angele, duhovna bitja, ki vejo in zmorejo veliko več, kot smo jim mi, normalna družba, sposobni v tem času in prostoru priznati. Mogoče kmalu pride čas, ko bomo prav pri otrocih, v  katerih danes prepoznavamo v glavnem primanjkljaje,  ugotovili, da imajo tisto, kar mi izgubljamo. Stik. In stik s čopičem in barvami, kjer ni bilo potrebno likovno predznanje, ampak samo povezanost z dušo, je obrodil nekaj platen, ki govorijo vsako svojo zgodbo. Od nas je odvisno, ali jo bomo želeli razumeti in v njej prepoznati darilo.

Premalo se namreč zavedamo, da smo vsi del ene in iste mreže, vsi v krogu življenja, soodvisni, zato je tako pomembno, da se naučimo sobivati. Ker močni smo toliko, kot je močan najšibkejši člen. Zato se ne bojmo drugačnih, povabimo jih zraven, presenečeni bomo, kako prijetno je lahko sneti masko ob ljudeh, ki si je niti nadeli niso.