Ruska propaganda

Na Balkanu "tuji akterji" ustvarjajo "nezaupanje in nezadovoljstvo"

S.R./STA
24. 10. 2017, 10.25
Posodobljeno: 24. 10. 2017, 10.28
Deli članek:

Osem držav članic EU je visoko zunanjepolitično predstavnico unije Federico Mogherini v pismu pozvalo, da občutno okrepi dejavnosti svoje Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS) pri ukrepanju proti propagandi Rusije, še posebej na območju Balkana.

Reuters
Osem članic EU od Mogherinijeve terja ukrepe proti ruski propagandi.

Z novima odsekoma naj bi StratCom, ki je bil doslej osredotočen predvsem na vzhod EU, okrepil svoje dejavnosti na območju južnega in zahodnega Balkana. Države v pismu tudi izpostavljajo, da mora imeti na razpolago zadostne vire, da se bo lahko proti ruski propagandi boril z "inovativnimi tehnologijami", kot so analize medijev, ocene tveganj in napredna orodja za obdelavo podatkov.

Države terjajo uvedbo dveh novih regionalnih odsekov delovne skupine, imenovane StratCom, ki od jeseni 2015 deluje pod okriljem EEAS in je zadolžena za razkrivanje in demantiranje lažnih novic in drugih proti Zahodu in EU naperjenih dezinformacij, ki jih preko različnih medijev in spletnih omrežij širi Kremelj. Obenem naj bi StratCom, med drugim prek Twitterja, promoviral pozitivno poročanje o EU v državah nekdanje Sovjetske zveze.

Kot svarijo, smo namreč priča "nezmanjšani kampanji dezinformiranja" s strani Rusije. Območje Balkana je, kot opozarjajo države podpisnice, na prvi fronti "sofisticirane in intenzivne kampanje tujih akterjev, katere namen je ustvariti nezaupanje in nezadovoljstvo z demokratičnim napredkom, diskreditirati EU, transatlantsko skupnost in naše partnerje ter zmanjšati našo enotnost."

Pod pismo, ki nosi datum 12. oktober, so se podpisali zunanji ministri osmih članic EU - Hrvaške, Češke, Litve, Latvije, Poljske, Romunije, Velike Britanije in Švedske.

Mogherinijeva je v začetku tega meseca sporočila, da je StratComu v dveh letih uspelo razkriti več kot 3000 primerov dezinformacij iz Rusije. A kot v pismu med drugim opozarjajo članice, ima StratCom le 14 zaposlenih, zanj pa naj bi se zavzemal predvsem predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, medtem ko naj bi Mogherinijeve ne zanimal preveč.