Rešitev

Znova bodo poučevali slovenščino

M.K.
30. 9. 2017, 20.46
Posodobljeno: 30. 9. 2017, 20.47
Deli članek:

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc in predstavniki slovenske manjšine v Italiji so v petek na pogovorih v Ovčji vasi našli rešitev, ki bo omogočila takojšen začetek pouka slovenščine v Kanalski dolini. Intenzivno pa se nadaljujejo prizadevanja za dolgotrajnejšo in sistemsko rešitev.

Arhiv
V Kanalski dolini, ki leži na italijanski strani tromeje med Italijo, Avstrijo in Slovenijo, živi približno 9000 ljudi.

Na sestanku so pregledali razloge za začasno prekinitev poučevanja slovenskega jezika v Kanalski dolini in našli rešitev za takojšen začetek pouka slovenščine. Podrobnosti dogovora za zdaj niso znane. V Kanalski dolini je okoli 250 otrok v vrtcih in osnovnih šolah v novem šolskem letu ostalo brez pouka slovenščine, ker dežela Furlanija - Julijska krajina ni dodelila finančnih sredstev za pouk slovenščine v preteklem šolskem letu na šolah v Ukvah, Žabnicah in Trbižu.

Gre za okoli 16 tisoč evrov, ki jih niso odobrili, ker naj slovenska manjšina ne bi imela strategije, kako urediti poučevanje slovenščine v Kanalski dolini. Leta 1976 so tam dobili tečaj slovenskega knjižnega jezika in slovenskega glasbenega pouka. Leta 1997 je vrata odprlo tudi Slovensko kulturno središče Planika.