Letos osvojil zlato priznanje

Zanjo ima žilico: večkrat nagrajen, a na mlajše ne pozablja

M. Bezek-Jakše, Dolenjski list
27. 9. 2017, 07.00
Deli članek:

Letos je zaključil prvi letnik študija matematike na fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, matematiko obožuje že od otroštva.

Mirjam Bezek Jakše
Jakob Jurij Snoj ima v načrtu tudi magistrski študij matematike

Pravi, da verjetno zato, ker zahteva veliko logičnega razmišljanja in se je ni mogoče naučiti na pamet. Res pa je, da sta ga spodbujala tudi oče in dedek, ki imata rada to naravoslovno vedo.

Matematična tekmovanja ima rad, ker mora biti pri reševanju nalog kreativen, logično sklepati in svoje znanje uporabiti na poseben način.

USPEHOV NE MANJKA

Že kot osnovnošolec je hodil predvsem na tekmovanja iz matematike in logike. V 8. razredu je zasedel prvo mesto na državnem matematičnem tekmovanju, a tudi sicer je nanizal kar nekaj dobrih uvrstitev. Kot dijak novomeške gimnazije pa se je osredotočil zgolj na matematična tekmovanja. Tako se je v 2. letniku udeležil srednjeevropske olimpijade v Nemčiji, v 3. letniku srednjeevropske olimpijade v Kopru in mednarodne olimpijade na Tajskem, medtem ko je v 4. letniku sodeloval na mednarodni matematični olimpijadi v Hongkongu.

arhiv Dolenjskega lista
Gimnazija Novo mesto - zakladnica znanja tudi za Jakoba Jurija Snoja

2 pohvali ima z mednarodnih matematičnih olimpijad, na srednjeevropski pa je prejel bronasto medaljo.

»Te olimpijade pripravljajo za srednješolce. Letos sem se pomeril na slovenskem matematičnem tekmovanju za študente in dobil zlato priznanje. Tudi za študente obstajajo mednarodna matematična tekmovanja in upam, da se mi bo uspelo kdaj uvrstiti nanje,« nam je zaupal Jakob Jurij Snoj in dodal, da so matematične olimpijade res v prvi vrsti namenjene popularizaciji matematike, a tudi spoznavanju države gostiteljice, navezovanju novih stikov in druženju. »Ostal sem v stiku z mnogo slovenskimi udeleženci tekmovanj, a tudi s kakšnim iz tujine. Tekmovanja so dobra oblika povezovanja ljudi z istimi oziroma podobnimi interesi. Seveda pa tudi dobrodošla življenjska izkušnja, ki pomaga k razširjanju obzorja. Prav udeležba na srednjeevropski in mednarodni olimpijadi je bila najlepši del mojega življenja,« pravi Jakob Jurij.

Jakob Jurij pomaga srednješolcem na pripravah za srednjeevropsko in mednarodno matematično olimpijado ter načrtuje magistrski študij matematike.

PRENAŠA ZNANJE

Pomaga tudi srednješolcem na pripravah za srednjeevropsko in mednarodno matematično olimpijado. Letos je bil celo vodja slovenske srednješolske ekipe na srednjeevropski matematični olimpijadi v Litvi. »Naša ekipa se je odlično odrezala, saj se je uvrstila na drugo mesto, kar je v desetih letih, odkar poteka to tekmovanje, najboljša uvrstitev. Seveda uspeha niso bili veseli le tekmovalci, ampak sem bil zadovoljen tudi jaz kot pripravljavec,« dodaja.