Prenosni računalnik

Vedno isto vprašanje: katerega naj kupim?

Marjan Kodelja
27. 9. 2017, 07.00
Deli članek:

Kljub vsem tablicam in pametnim telefonom je prenosnik še vedno nujen del domače elektronike.

Prenosnik naj ima procesor Core i sedme generacije, ki jo prepoznamo po številki 7 v oznaki.

Preden se v trgovino odpravite po prenosnik, si odgovorite na naslednja vprašanja: so pomembni teža in velikost, trajanje baterije, prilagodljivost zaslona ali zgolj zmogljivost.

GRAFIKA: Integrirana v procesor (na primer HD620) zadošča za osnovne potrebe, tudi za priključitev zunanjega monitorja, a ji hitro zmanjka moči pri obdelavi videa in predvsem v igrah.

Najpomembnejša je še vedno izbira pravega procesorja. Sicer bo vsak zadostoval za delovanje brskalnika, a le če ni odprto veliko zavihkov in sočasno ne teče noben program. Da bi zagotovili primerno odzivnost ob večopravilnosti ali delih, kot je urejanje fotografij, izberite prenosnik s procesorjem vsaj iz sredine zmogljivostne (in cenovne) lestvice.

BREZŽIČNO: Brezžično povezovanje naj vključuje omrežni vmesnik s podporo standardu 802.11 ac in frekvenci 5 GHz ter bluetooth vsaj z različico 4.0.

Najbolje se je držati linije procesorjev Core i, katerih oznaka se konča s črko U.

Trenutno so relevantni le Intelovi

Lestvica pa gre pri tem izdelovalcu nekako takole. Pri dnu so procesorji Atom, ki se jim izplača raje izogniti. Baterije so zmogljive, a četudi premorejo štiri jedra, so procesorji komajda primerni za sistem Windows. Višje se uvrščata dve družini, procesorji Celeron, ki se uporabljajo pogosteje, in redkejši Pentium. Sicer zadoščajo za večino vsakodnevnih opravil, a ker so tehnološko gledano precej starejša generacija in imajo šibko grafiko, jih prav tako ne priporočamo. Tako nam ostane družina Core i.

ZASLON: Zaslon naj bo nujno visoke ločljivosti (1920 x 1080), sprejemljiva je kvečjemu še ločljivost 1600 x 900, pri manjši diagonali.

Vsaj 8 GB pomnilnika in 256 GB diska (SSD) naj ima prenosnik.  

U, Y, HQ, i3, i5, i7?

Tudi ti procesorji se delijo v več poddružin. Tisti, katerih oznaka se konča s črko U, so dvojedrni in porabijo manj energije od štirijedrnih, označenih s HQ ali HK. Zmedo delajo modeli s črko Y v oznaki oziroma procesorji, ki so bili nekdaj znani kot Core m. Ti ultravarčni procesorji naj bi omogočali daljše trajanje baterije, a ker niso nič cenejši ali so celo dražji od tistih z oznako U, prav veliko smisla v kupovanju prenosnikov ali tablic z njimi ni.

TIPKOVNICA: V trgovini preizkusimo tipkovnico in sledilno ploščico. Prva naj ima dovolj hoda in konkretne klike tipk, druga mora biti natančna, odzivna in ne sme zaznavati potez, ki jih nismo storili.

Za vsako od omenjenih oznak pa so spet trije zmogljivostni razredi – i3, i5 in i7. V osnovi so sicer procesorji enaki. Razlika je v taktu (frekvenci delovanja) in v tem, da i3 ne omogoča kratkotrajnega navijanja. Zato se je smiselno odločiti za i5, ki je nekje na sredi, ima vse, kar najdemo pri i7, le hitrost je za približno 10 do 15 odstotkov manjša, zaradi česar je manj težav z odvajanjem toplote.