Ambiciozni načrti

Obeta se mednarodna lunarna postaja

lt
26. 9. 2017, 15.42
Posodobljeno: 27. 9. 2017, 15.57
Deli članek:

Uradno najavo lahko pričakujemo že ta teden.

Anatoly Zak / RussianSpaceWeb.com
Eden od konceptov za načrtovano postajo v meščevi orbiti.

Po pisanju časnika Popular Mechanics lahko že ta teden pričakujemo, da bo ruska vesoljska agencija Ruscosmos objavila načrte za gradnjo vesoljske postaje v lunini orbiti. Modularni habitat z imenom »Deep-Space Gateway« lahko pričakujemo že v začetku naslednjega desetletja.

Nova vesoljska postaja bo za astronavte vsaj naslednjo dekado odskočna deska za misije onkraj zemeljske orbite. Kot takšna bo širjenje človeške prisotnosti v vesolju razširila prvič po programu Apollo iz leta 1972. Ruska in ameriška vesoljska agencija se nadejata, da bo tlakovala pot misiji na Mars načrtovani za obdobje po letu 2030.

Pogovori potekajo že dalj časa

Tihe, a intenzivne pogovore z agencijo Nasa glede svojega prispevka k lunarni postaji so doslej opravljale kanadska, evropska in japonska vesoljska agencija. Agencija Ruscosmos, ki je igrala ključno vlogo pri izgradnji Mednarodne vesoljske postaje, pa se je teh pogovorov doslej vzdržala.

V Ruskozmosu so namreč nameravali svoj naslednji podvig izvesti na lastno pest. Ali na način, da bi v orbiti zgradili lastno vesoljsko postajo, oziroma da bi na meščevi površini postavili dolgoročno bazo. Te velikopotezne načrte je prekrižal zamik projekta težke nosilne rakete, ki bo zaradi pomanjkanja sredstev poletela šele konec naslednjega desetletja.

Ostale vesoljske agencije se sedaj nadejajo ruskega sodelovanja tudi zaradi dolgoletnih ruskih izkušenj z lunarnimi pristajalci, upajo pa tudi na to, da bodo pri transportu v lunino orbito lahko uporabljali ruske nosilne rakete, ki jim trenutno ni para.