Dobrodelni Svet24

Sobota je bila stkana iz dobre volje, upanja in dobrodelnosti

Zoran Franc
26. 9. 2017, 21.00
Deli članek:

Minulo soboto smo se družili z malimi junaki in njihovimi družinami, ki jim želimo s svojim projektom Dobrodelni Svet24 vsaj malo olajšati drugačen in velikokrat težak vsakdan. Tekli in hodili smo za dober namen, pri tem so nam pomagali številni.

ARHIV
Šotor nad odrom je priskrbelo podjetje Petre.

Pod okriljem dnevnega časopisa Novice Svet24, medijske skupine Media24 in soorganizatorja Lidl Slovenija nam je že drugič uspelo izpeljati dobrodelni dan v pomoč družinam otrok s posebnimi potrebami, ki smo jih ob četrtkih predstavljali v našem časopisu.

Za začetek kava in kakav

Zgodnje jutro nas je že čakalo v soncu, in da je dan lažje stekel, je poskrbelo podjetje Bar 2000, ki je udeležence že od daleč mamilo z vonjem po odlični kavi. Najmlajšim je podjetje BenQuick pripravilo odličen kakav in tudi na otroško kavo niso pozabili.

ARHIV

Gustav film je na licitaciji podaril žogo s podpisom igralcev filma Košarkar naj bo. Na fotografiji srečna dobitnika Nal in Lan v družbi dveh glavnih igralcev, Klemna Kostrevca in Gaje Filač, ter pisatelja Primoža Suhodolčana in Klemna Bunderle.

Prireditev je vodil Klemen Bunderla

Obiskovalce je ob prihodu na blejsko promenado pozdravljal veliki napihljivi obok podjetja Intersport, katerega slogan Šport ljudem je še kako ustrezal namenu dobrodelnega dne. No, ko smo se sprehodili malce naprej, smo zaslišali znani glas radijskega voditelja Klemna Bunderle, ki ga poznate z radiev Aktual in Veseljak. Pozdravljal nas je z odra, ki mu je streho za zaščito pred morebitnim dežjem, oziroma tokrat prevročim soncem, zagotovilo podjetje Petre.

Zdrave hrane in pijače ni manjkalo

Počasi smo se že začeli ogrevati in pripravljati za nordijsko hojo, na voljo so bile trase treh dolžin. Podjetje OSHEE je obiskovalcem ponudilo izotonični napitek, poln elektrolitov in vitaminov za hitrejšo hidracijo telesa. Organizatorji so ob izotoničnih napitkih športnikom ponujali tudi športno prehrano. Podjetje Doctor Food z blagovnima znamkama Doctor Food in Maxsport nutrition je na stojnici tržilo beljakovinske in veganske izdelke.

Poskrbljeno tudi za zdravje zob

Ko smo se nazajtrkovali, je bil čas za prvo umivanje zob. Svoje edinstvene zobne paste je predstavilo podjetje Splat, ki ponuja širok izbor kakovostnih zobnih past in drugih izdelkov za nego zob.

Veliko dobre volje

Pohodnike, tekače in druge obiskovalce je pozdravil tudi simpatični pevec Dejan Vunjak, in zabava na blejski promenadi se je lahko začela. Ob zabavnem druženju je bilo poskrbljeno tudi za zdravje. Za to je zaslužno podjetje Roche z merilnimi aparati Accu-Chek, ki je na stojnici mimoidočim ponujalo brezplačno merjenje krvnega sladkorja. Vsi tisti, katerih nivo sladkorja je bil prenizek, so si ga lahko hitro malce dvignili z bomboni Mentos, ki so jih delila simpatična dekleta. Svojo stojnico je imelo tudi podjetje Topatlet, kjer je bilo mogoče kupiti izdelke angleške blagovne znamke High5, znane po naravnih in kakovostnih sestavinah.

Še vedno lahko darujete z SMS-sporočilom na 1919 s pripisom KROG5. 

Športne akrobacije

Dogajanje pred odrom sta popestrila in napravila pravo gnečo Filip Kržišnik in Blaž Slanič oziroma F & B Acrobatics, ki sta navduševala s svojimi telovadnimi mojstrovinami. Za vsak primer, če bi se vendarle kaj zgodilo, je bila z nami Zdravstvena zavarovalnica Triglav zdravje.

Zabava s Čuki

Nadaljevali smo z glasbo – tako pete kot glasilke so dodobra ogreli navihani Čuki, ki so povzročili pravo plesno evforijo med mladimi, pa tudi nekoliko starejšimi. Plesalo se je, vrtelo in pelo. Po glasbenem premoru so si lahko obiskovalci žejo potešili pri podjetjih Dana in Pivovarna Laško; tudi na tiste s celiakijo niso pozabili, ponudili so jim brezglutensko pivo pivovarne Celia.

Testenine in posladek

Tekači, pohodniki in preostali, ki so se udeležili dobrodelnega dne, so se lahko okrepčali z odličnimi testeninami podjetja Gorenje Gostinstvo, nato pa si privoščili še sladico.

V naslednjih dneh bodo potekale licitacije številnih športnih artikov, med drugim podpisanega dresa zlate slovenske košarkarske reprezentance. Berite naš časopis, da ne boste česa zamudili. 

V družbi gasilcev

Poskrbljeno je bilo tudi za nakup tekaške opreme, tik pred zdajci, ali kot bi lahko rekli, tik pred tekom. Podjetja Salming je namreč predstavilo novo kolekcijo tekaške obutve in obutve za prosti čas. Ob 15. uri so tako tekači stekli okoli Blejskega jezera. Za spremstvo je poskrbelo podjetje PVG, d. o. o., ki je redni zastopnik skuterjev Piaggio, Vespa in Gilera v Sloveniji. Posebna zahvala gre gasilcem PGD Poljane, ki so varovali progo in usmerjali tekače. Podjetje Rosenbauer jih je za trud in pripravljenost nagradilo s svetilkami.

Licitirali za dober namen

Medtem ko so nekateri tekli, so se tisti, ki so ostali na blejski promenadi in navijali, lahko družili s pisateljem Primožom Suhodolčanom in z ustvarjalci filma Košarkar naj bo, ki si ga je  ogledalo že skoraj 20 tisoč ljudi. V nadaljevanju pa smo izvedli dražbo. Za dober namen smo licitirali košarkarsko žogo z zbranimi podpisi ustvarjalcev filma Košarkar naj bo in dres Jana Oblaka, ki je za zavidljiv znesek odšel v roke soorganizatorju Lidl Slovenija. Omeniti velja, da je podjetje Lidl Slovenija družinam otrok s posebnimi potrebami namenilo tudi darilne kartice v vrednosti 50 evrov. Zlicitirana za dober namen pa je bila tudi majica Luke Dončića. Po končanih licitacijah se je nadaljevala zabava, igral je ansambel Javor.

Tekli tudi priznani športniki

Del dobrodelnega dne je bil tek družin otrok s posebnimi potrebami. Te so pospremili številni športni gostje. Med njimi zlata olimpijka Urška Žolnir, naša odlična plavalka Anja Klinar, tekačica na smučeh Lea Einfalt, daljinska plavalka Špela Perše, evropski prvak v dolgem triatlonu Denis Šketako, legenda slovenskega triatlona Miro Kregar ter mlada triatlonska reprezentanta Slovenije Matej Dečman in Klemen Bojanc.

Partnerji projekta

Med partnerji projekta Dobrodelni Svet24 so bili Smučarska zveza Slovenije, Združenje učiteljev in trenerjev smučanja Slovenije, podjetje Avto Aktiv, Bolle, Bevann Cup, Supreme, Vreščaj, Euroton, WC-KO, Olimobile, Sava Hotels & Resorts, Sklad 0,5 – ustanova za družbene naložbe in reševalna služba Medigros.

Poskrbljeno je bilo tudi za animacijo najmlajših udeležencev. 

Vabilo na izlet

Ko so tekači na 12 kilometrov prispeli na cilj, se je dogodek počasi bližal koncu. Po celodnevnem rajanju, teku, pohodništvu in druženju smo se tako polni čudovitih vtisov počasi začeli poslavljati. Podjetje Slovenska postelja je udeležencem nagradne igre, ki je potekala na prireditvi, podelilo nagrade, ki so zmagovalce zagotovo popeljale v boljši spanec. Predstavniki Parka Škocjanske jame pa so navzoče povabili na obisk slovenskega kraškega bisera pod Unescovo zaščito. 

Odzivi družin

Dobrodelni dan nam je tako uspelo uspešno pripeljati do konca. O tem pričajo tudi odzivi družin otrok s posebnimi potrebami. Družina Sobočan nam je poslala tole zahvalo: »V imenu Brine bi se Vam in celotni vaši ekipi rada zahvalila, da smo lahko bili tudi letos del vaše zgodbe, in seveda za odlično izvedbo. Lani smo zaradi zastojev na cesti zamudili, letos pa nam je kljub bolezni uspelo in Brina je zelo uživala. Hvala in velik objem celotni vaši ekipi.« Na nas se je spomnila tudi družina Jezeršek. »Iskrena hvala za vašo angažiranost in prireditev, za odlično organizacijo in super lokacijo. Bilo je res lepo, otroci so bili navdušeni nad vsem dogajanjem. Vse čestitke in pohvale za organizacijo dobrodelnega dne,« so zapisali. Zahvalili pa sta se tudi družini Prudič in Lavrič; zapisali sta, da so se imeli lepo in da so v dnevu zelo uživali.