Iz zakulisja

Nova sezona v znamenju slovenskih avtorjev

Vito Tofaj
27. 9. 2017, 07.00
Deli članek:

Kot je jasno, da je jeseni večkrat oblačno in postaja hladneje, se zdi, da spremembe v SNG Drama skoraj ne zaznajo: ekipo in ansambel greje vročica vzdušja pred premierami … in prijetno vzdušje na sprejemih po njih.

Sezono na velikem odru Drame odprli z domačo mojstrovino, s Cankarjevimi »Hlapci«: torto sta rezala Jernej Šugman in Marko Mandić

Bogato, zgovorno prizorišče na velikem odru je po premieri predstave Hlapci (Ivan Cankar) in dolgem aplavzu zakrila zavesa. Dogajanje se je preselilo na »levi oder« v hiši kulture, ki jo menda kmalu čaka še »bogata« prenova. Dvorana, v kateri pripravljajo sprejeme, se je hitro napolnila.

Darja Reichman in Arko sta si Županovo Micko ogledala z nostalgijo, oba sodelujeta v enaki predstavi Prešernovega gledališča, kjer jo igrajo od leta 2001.

Povabljenci so si nazdravljali in s pogledi švigali proti vhodu, čakajoč na režiserja Janeza Pipana: a so morali čakati, da se je Janez v zakulisju najprej objel z življenjsko sopotnico Petro Škofic in hčerko Julijo. Tokrat so tudi zvezdniki predstave prišli kmalu, zdi se, da tokrat nihče ni potreboval veliko časa za osvežitev; izvrstna Jernej Šugman in Marko Mandić, za katerima pa nihče iz ansambla ne zaostaja, če naj navedemo nekatere: Pia Zemljič, Barbara Cerar, Nina Ivanišin, Bojan Emeršič, Peter Toš, Rok Vihar … In povabljenci so jim to na »levem odru« jasno povedali. Z objemi. In čestitkami.

Kmalu je direktor SNG Drame Igor Samobor povabil igralce k mizi, na kateri je čakala čokoladna torta, ki so jo pospremili z bučnim aplavzom. Enako močan pa je bil aplavz večer prej, ko so v Mali Drami premierno uprizorili Linhartovo Županovo Micko. No, saj je bilo gledalcev na predstavi približno enako kot na sprejemu naslednji dan, sto. Toliko, kot jih sprejme omenjena dvorana. A verjemite, Županovo Micko bi lahko, glede na odziv obiskovalcev, igrali tudi na velikem odru … Ah, nič hudega – jo bodo pa večkrat igrali v »Mali« …