Kaj bo prineslo jutro?

Burna noč: Krka močno grozi hišam

S.R./STA
19. 9. 2017, 20.51
Posodobljeno: 19. 9. 2017, 20.55
Deli članek:

Krka, katere gladina zaradi zadnjega obilnejšega deževja v spodnjem toku narašča do pet centimetrov na uro, bi lahko do jutra dosegla najnižje območje mestnega otoka v Kostanjevici na Krki.

Ž.Š.
Kostanjevica na Krki.

Po ocenah tamkajšnje civilne zaščite naj bi naraščala še do sredinega poldneva in dosegla pragove prvih hiš. Razlila naj bi se po severnem delu otoka. Poveljnik kostanjeviške civilne zaščite Robert Zagorc pravi, da sicer težko ocenijo, ali bo reka presegla pragove omenjenih hiš, sicer pa bo civilna zaščita razmere ves čas nadzorovala.

V najslabšem primeru pričakujejo, da bi bile lahko ogrožene prve tri ali štiri najnižje postavljene hiše, večjega Krkinega razlitja pa za zdaj ne pričakujejo. Stanje bi lahko poslabšala le nočna okrepitev padavin, je še dejal Zagorc.

Po podatkih gorvodne šentjernejske civilne zaščite je Krka tudi na območju šentjernejske občine močno narasla, stanje pa za zdaj še ni kritično. Novomeški regijski center za obveščanje pa sporoča, da je podtalnica v Vavti vasi zalila kletne prostore stanovanjskega objekta, v ulici Pod Trško goro v Novem mestu pa klet stanovanjske hiše.

Na cesti Dvor-Vinkov vrh v Občini Žužemberk se je opoldne sprožil 30-metrski zemeljski plaz in poškodoval cestišče. Na omenjenem cestnem odseku velja popolna zapora prometa. Obvoz je urejen preko Skopic. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje narasli potok Težka voda v Novem mestu ogroža stanovanjske hiše, Na Tratah v Novem mestu pa je voda poplavila kletne prostore.

Na območju Cerovega Loga pri Šentjerneju je voda poplavila cestišče, v Brežicah pa se s podtalnico ukvarjajo v kletnih prostorih na Cesti bratov Cerjak.