Umazana skrivnost iz kanalizacije

VIDEO in FOTO: Pošast iz Whitechapla si zasluži drugo priložnost

S.R./STA
19. 9. 2017, 19.38
Posodobljeno: 19. 9. 2017, 19.49
Deli članek:

Neverjetno, kakšna pošast se skriva v kanalizaciji v londonski četrti Whitechapel.

Thames Water
130 ton težka gmota.

Ogromno gmoto maščobe, ki je velika 250 metrov in sestavljena iz olj, maščob ter drugih trdih odpadkov in je zamašila londonsko kanalizacijo, bodo predelali v biogorivo. Predvidevajo, da bodo iz gmote, ki je pod ulico na vzhodu prestolnice, dobili 10.000 litrov biodizla, s katerim se bo 350 dvonadstropnih avtobusov vozilo ves dan.

Doslej je delavcem uspelo, da so iz kanalizacije v četrti Whitechapel odstranili tretjino 130 ton velike gmote. Pričakujejo, da bodo z delom končali v začetku prihodnjega meseca.

Iz gmote bodo nato ločili olja in maščobe, ki jih bodo poslali v tovarno za predelavo biogoriva. Ostale odpadke, ki ne sodijo v kanalizacijo, kot so otroške plenice, kupi vate in ostali sanitarni izdelki, bodo zavrgli.

Thames Water
Doslej so odstranili tretjino.

Del bodo poslali v muzej

"Morda je pošast, a maščobna gmota iz Whitechapla si zasluži drugo priložnost," je ob tem dejal direktor zasebnega vodovodnega podjetja Thames Water, Alex Saunders. Dodal je, da bo tokrat prvič, da bo podjetje poskusilo reciklirati sestavine iz gmote kanalizacijskih odpadkov. Podjetje se je minuli teden tudi strinjalo, da bo prečni prerez rekordno velike maščobne gmote poslalo v londonski muzej, kjer ga bodo razstavili. V muzeju ocenjujejo, da bo razstava zagotovo vzpodbudila vprašanja o sodobnem načinu življenja.

Podjetje se je na javnost obrnilo tudi, da bi poiskali ime za maščobno gmoto. Nekateri uporabniki Twitterja so med drugim predlagali, da bi gmoto poimenovali Donald ali Trump.

Thames Water
Umazano delo.