Nekdanji šef nadškofijskega podjetja

Ješovnikovo kreativno poslovanje? Zaslužil 134.000 evrov, zapravil pa 1,9 milijona

T.L.
9. 9. 2017, 11.08
Posodobljeno: 9. 9. 2017, 11.11
Deli članek:

Poslovanje nekdanjega direktorja nadškofijskega podjetja Zvon 2 Franca Ješovnika je zelo zanimivo, pod drobnogled so ga vzeli tudi davčni inšpektorji.

Profimedia

Večje količine nepojasnjene gotovine, serijski nakupi nepremičnin in vprašljive posojilne pogodbe so le del ugotovitev finančne uprave o premoženju nekdanjega direktorja nadškofijskega podjetja Zvon 2 Franca Ješovnika, poroča portal MMC.

Davčni inšpektorji so temeljito pregledali poslovanje Ješovnika v letih 2006 in 2007. V tem obdobju je porabil 1,9 milijona evrov za potrošnjo in nakup nepremičnin, čeprav je v tem času zaslužil vsega 134 tisoč evrov neto, razkriva sodba upravnega sodišča, ki je potrdila ugotovitve finančne uprave.

Kljub prihodkom, ki tega niso omogočali, je v tem času Ješovnik kupil sadovnjak in njive za 239 tisoč evrov, še eno njivo za 77 tisoč evrov, travnik za 80 tisoč evrov ter še en sadovnjak za 63 tisoč evrov. Ob tem je kupil nepremičnine še na Hrvaškem, njegov sin je kupil hišo za 320 tisoč evrov, žena Sonja Ješovnik pa dve stavbni zemljišči za skupaj 525 tisoč evrov. Ženi je nakazal tudi 350 tisoč evrov, ki pa so bili namenjeni varčevanju, in ne nakupu nepremičnin. 

Na račun vsako leto položil 150.000 evrov gotovine

Na svoj račun je v obeh letih položil 150 tisoč evrov gotovine, za katero mu ni uspelo dokazati, od kod izvira. Glede na prejemke in stroške so davčni inšpektorji sklenili, da ugotovljena razlika izhaja iz zamolčanih oziroma neprijavljenih dohodkov, ki so bili obdavčeni še po starem zakonu s 40,24-odstotno stopnjo. Plačati je moral 208 tisoč evrov davka in 20 tisoč evrov obresti, poroča MMC. 

Kot še izpostavljajo na portalu, je v letu, ko je Ješovniknajbolj zapravljal, pri posrednikih izginilo 15 milijonov evrov posojila, ki so ga pridobili v krogu nadškofijskih podjetij za nakup delnic Luke Zadar prek družbe I.J. Storitve, ki jo je Ješovnik po uradnih evidencah nekaj let tudi vodil. Podjetje je denar za odkup Luke Zadar nakazalo hrvaškemu posredniku, ki pa ni kupcem nikoli izročil delnic. Čeprav jih želela nato prevzeti stečajna upraviteljica Zvona, ji to nikoli ni uspelo. 

Oktobra 2014 in februarja 2015 so policisti opravili več hišnih preiskav in iskali dokumentacijo o tem poslu, zdaj je tožilstvo proti nekdanjim članom uprav Zvonov vložilo obtožnico. Vendar je denar najverjetneje izgubljen.