IFA 2017

Kaj boste dragim kupili za novoletno darilo?

mk
9. 9. 2017, 11.00
Deli članek:

Nemški sejem zabavne elektronike in gospodinjskih pripomočkov ni postregel z ničimer razburljivim.

Svet24
Bolj kot tehnologija zaslona postajajo pomembne oblika in dodatne storitve v televizorjih, med katerimi se največkrat omenjajo sistemi umetne inteligence.

Če bi igrali karte, bi to pomenilo, da je večina igralcev oziroma ponudnikov čez leto uporabila najboljše, zato sejem poznavalcem ni postregel z večjimi presenečenji. Morebiti letos tudi ni čas za zasuke, temveč za izboljševanje preizkušenih stvari, predvsem pa tistih, ki so jih kupci sprejeli, in sramežljivo preverjanje inovacij. To je bilo še najbolj očitno pri napravah zabavne elektronike.

Vrh ponudbe pametnih telefonov

Letos bomo izvedli še, kakšen bo iphone 8, nekoliko pozneje pa še Huaweiev mate10.

Nove telefone višjega cenovnega razreda sta namreč predstavila LG in Sony. Prvi je z modelom V30 pozitivno presenetil, saj je veliko bolj mojstrsko izdelan kot lanski predhodnik, in če smo odkriti, tudi kot spomladanski G6. Sony pa ne more iz svoje kože in je pokazal oblikovno samosvoja modela Xperio XZ1 in XZ1 Compact. Je pa tudi res, da ravno zaradi vztrajanja pri tej obliki Sonyjevi telefoni izstopajo. Vsi trije se cenovno uvrščajo v vrh ponudbe in bodo kmalu poskušali prepričati kupce, naj posežejo po njih.

Srednja kategorija

Ločljivosti 3K so zasloni očal navidezne resničnosti, ki so narejeni po Microsoftovih napotkih in ki jih je poleg drugih predstavil tudi Asus.

Omenimo še dva nižje uvrščena. Motorolin moto X4 bo zanimiv zaradi cene okoli štirih stotakov, nokia 8 iz kitajsko-finske naveze pa je korektno izdelan telefon, po zmogljivosti blizu najboljšim, vendar ima nižjo ceno (manj kot pet stotakov). Videli bomo, ali je blagovna znamka Nokia še vedno prepoznavna med ljudmi, telefon nas namreč ni pustil hladne.

OLED proti QLED-u in obratno

Na področju televizorjev se ne dogaja nič pretresljivega. Razen Samsunga, ki vse karte stavi na QLED, imajo drugi izdelovalci v svoji ponudbi tudi televizorje OLED. Pragmatično razmišljajo, naj se kupci odločijo, katera slika jim je bolj všeč, hladnejša, a svetlejša televizorja LCD s osvetlitvijo iz kvantnih pik ali toplejša slika zaslonov iz organskih ledic (OLED). Mimogrede obe tehnologiji ponujata visoko kakovost slike, vendar za dokaj visoko ceno, zato smo se toliko bolj razveselili napovedi, da bodo cene televizorjev OLED v kratkem močno padle. Posledično to pomeni, da bodo padle tudi cene modelov z drugega brega.