Vrtnarimo

Na pragu jeseni o prihodnji sezoni

pr, zr
7. 9. 2017, 16.12
Deli članek:

Zakaj bi posevke načrtovali zdaj, na pragu jeseni, ko je pridelkov povsod dosti in imamo do prihodnje pomladi še dovolj časa, da se odločimo, kakšen naj bo novi zelenjavni vrt. Verjemite, razlogov za to je veliko.

Dreamstime
Še preden jesen dokončno potrka na vrata, načrtujmo novo podobo svojega vrtička.

Za zelišča - delna senca

Dreamstime

Deloma se vrt lahko konča tudi v delni senci, kamor bomo pozneje posadili zelišča, ki uspevajo tudi na senčnih rastiščih.

Zdaj je pravi čas, da si na vrtu uredimo zelenjavni raj. Spomladi nam namreč velikokrat primanjkuje časa, saj zima lahko traja in traja, nam pa se mudi sejati in saditi zgodnjo zelenjavo, ki ji ne ustrezajo poznejše višje temperature. Poleg tega je zemlja spomladi zelo vlažna in je delo z njo težje, zelenjavne gredice denimo težko oblikujemo. Zaradi vlage se namreč ob vsakem koraku prst zbije, kar ji povzroči nepopravljivo škodo, saj ob tem uničimo drobne vmesne prostore, polne kisika. Poleg tega prst na gredah čez zimo premrzne, zato postane prhka in se dobro uleže. Dobra stvar je, da se čez zimo utrdijo robovi in obrobe gred, tako da jih spomladi le še popravimo, seveda le tam, kjer je potrebno.

SVETUJEMO

Dreamstime

Veliko dela si bomo prihranili, če bomo grede od poti ločili z obrobami in jih malo dvignili nad nivo poti oziroma zemljišča.

JESENSKA OPRAVILA

Jeseni lahko grede posejemo z rastlinami za zeleno gnojenje, ki jih pred zimo pokosimo in pustimo ležati na gredah, spomladi pa jih samo podkopljemo. Tako prst čez zimo ni gola, temveč prekrita z zastirko, kar preprečuje erozijo (spiranje rodovitne prsti v nižje plasti) tal. Tudi gnoj lahko raztrosimo po gredi ali ga podkopljemo, zato da se bo do spomladi delno razgradil, saj svež gnoj ni primeren za rastline. Od jeseni do pomladi bo zrasel in zorel tudi kompostni kup, tako da bomo lastni kompost lahko uporabili že pri sajenju nežnih rastlin spomladi.

NAKUPUJMO, NAČRTUJMO

Jeseni bomo brez naglice lahko nabavili vse potrebno za končanje vrta, pa tudi obrtniki imajo več časa za izdelavo raznih elementov kakor spomladi, ko so vrtni centri polni in se vsem mudi. Pred umestitvijo zelenjavnega vrta na zemljišče si oglejmo potovanje sonca čezenj, kakšno senco meče hiša in kam, kdaj se sonce zjutraj prikaže in kdaj zvečer zaide. Zelenjavnemu vrtu moramo namreč zagotoviti čim več sončne svetlobe, saj vsa zelenjava dobro uspeva le na soncu.