Načrtujejo

Krokarji so tako inteligentni, da je že kar strašljivo

B.K.
7. 9. 2017, 12.26
Posodobljeno: 8. 9. 2017, 11.30
Deli članek:

Inteligentnejši so celo od primatov, kaže nova študija.

Profimedia
Krokar

Črni krokarji, ptice smrti, lahko rešujejo uganke, manipulirajo druge živali za svojo korist in komunicirajo med sabo na nivoju, ki ga ne premorejo niti primati. Vse to je že bilo znano. Sedaj pa vemo, da lahko celo kujejo dolgoročne načrte, kako dobiti bol kvalitetno hrano. Te ptice imajo več kontrole nad sabo kot je ima večina človeških otrok.

Študijo sta opravila dva raziskovalca iz Univerze v Lundu na Švedskem, objavljena pa je bila v znanstveni reviji Science.

Do sedaj smo vedeli, da krokarji načrtujejo, kako pridobiti hrano, saj jo nabirajo in skrivajo za kasnejšo konzumacijo. Sedaj pa je jasno tudi, da se odpovejo hrani, če vedo, da bodo v prihodnosti dobili več ali boljšo hrano. Ko sta raziskovalca krokarje soočila z odločitvijo, da vzamejo košček hrane in ga pojejo, ali pa počakajo in z njim odprejo škatlo, ki vsebuje več hrane, so se kaj kmalu navadili, da počakajo na škatlo. Četudi vmes trpijo lakoto. To je nezamisljivo celo za človeške otroke, ki v večini pojejo slaščico, tudi če vedo, da bi čez čas lahko dobili več slaščic, če te ne bi pojedli.

Krokarji prav tako kradejo, ne le ljudem ampak tudi drug drugemu. Svoje konkurente opazujejo, ugotovijo kam so skrili svojo hrano in jo nato izkopljejo. A to ni vse. Ker so se naučili, da jim drugi krokarji kradejo, uporabljajo včasih zapletene taktike, kjer zaigrajo, da so skrili hrano, zato da konkurente vržejo iz sledi.  

Poleg tega so krokarji sposobni komunikacije. Svojim kolegom lahko namreč sporočijo, kje se nahajajo slastna živalska trupla. To sposobnost smo dosedaj opazili le pri mravljah, čebelah in ljudeh. Celo primati ne morejo en drugemu sporočiti oddaljene lokacije hrane. Ti neverjetni ptiči se pogostokrat tudi združijo v kolektive, da skupinsko odženejo potencialne tekmece, lahko pa celo prikličejo volkove, da ti razmesarijo tista živalska trupla, ki so za krokarje še pretrda.