Pravda

Nekdanji poslanec PS izgubil tožbo proti Janši

ss
6. 9. 2017, 20.00
Deli članek:

Nekdanji poslanec Pozitivne Slovenije Jerko Čehovin je izgubil tožbo zoper predsednika SDS Janeza Janšo, od katerega je terjal odškodnino in preklic izjave o sodelovanju Čehovina z Udbo.

STA
Predsednik SDS Janez Janša

Janez Janša je na seji DZ 28. avgusta 2014 izjavil, da je bil Čehovin »v bivšem režimu po podatkih arhiva ne samo sodelavec, ampak uslužbenec Udbe, pripadnik organizacije, ki je bila po sodbi vrhovnega sodišča zločinska.«

Odločitev še ni pravnomočna. 

Zaradi te izjave se je Čehovin odločil za zasebno tožbo, ker je bilo to po njegovem mnenju namerno blatenje in napad na njegovo integriteto ter na čast in dobro ime. Kot je Čehovin takrat dejal, je iz Arhiva RS dobil še dokument, po katerem »ime Jerka Čehovina ne obstaja v nobeni kartoteki, ne SDV, ne Sove, ne prejšnjih organizacij in niti ne v arhivu kriminalistične policije.« Od Janše je zahteval opravičilo in odškodnino.

Janša se je skliceval na udba.net

Janša je na obravnavi na sodišču februarja letos med drugim pojasnil, da je podatek, da je Čehovin sodeloval z Udbo, našel v evidenci udba.net. Z omembo arhiva pa je mislil na arhiv ustanovitelja te spletne strani Dušana S. Lajovica, ki je leta 2003 objavil podatke Centralne abecedne evidence republiškega sekretariata za notranje zadeve Socialistične republike Slovenije, pod katerega je spadala tudi Služba državne varnosti (SDV), naslednica Udbe.

Janša je februarja še dejal, da mu je Lajovic leta 2006, ko je bil pri njem na obisku, tudi pokazal ta arhiv in da se sklada s tem, kar je objavljeno na spletu. Priznal je tudi, da vsi, ki so se znašli na seznamu, niso bili sodelavci Udbe, a da je bil ob Čehovinovem imenu šifrant 55.000, kar da je oznaka za »opuščenega uslužbenca Udbe.« To po njegovih besedah pomeni, da je to oseba, ki je aktivno in zavestno sodelovala z Udbo, in ni mogel biti nekdo, ki je bil le vir.

STA
Nekdanji Jankovičev poslanec Jerko Čehovin.

Sodišče v primeru Perčič odločilo drugače

Poražena stran je že napovedala pritožbo.

Po besedah tožnikovega odvetnika Andreja Rauterja Janša sodnice Daše Sikošek ni prepričal, da je Čehovin član Udbe. Jo je pa uspel prepričati, da je deloval v dobri veri, ko je navajal podatke udba.net. Rauter je nad tako odločitvijo presenečen, predvsem glede na odločitev ljubljanskega višjega sodišča v postopku, ko je Janšo zaradi očitkov o povezavi z Udbo tožil Franci Perčič. Višje sodišče je namreč takrat ocenilo, da sklicevanje na dobro vero v povezavi z evidenco udba.net ni mogoče. Prav zato je Rauter, ki je izrazil nezadovoljstvo tudi nad tem, da je sodišče potrebovalo skoraj pet mesecev, da je spisalo sodbo, že napovedal pritožbo.