Pomembno odkritje

Študentka našla prastaro vas

lt
6. 9. 2017, 19.30
Deli članek:

Od piramid je starejša za neverjetnih deset tisoč let.

Hakai inštitut
Arheologi izkopavajo ostanke antične vasi na otoku Triquet.

Ustno izročilo kanadskih staroselcev Heiltsuk je polno legend o njihovem izvoru. Staroselci trdijo, da so njihovi predniki pred ledeno dobo pobegnili na obalno območje Kanade, ki ga led nikoli ni dosegel.

Najnovejša izkopavanja v Britanski Kolumbiji, natančneje na otoku Triquet, so ta mit podkrepila s težo dejstev. Arheologinja Alisha Gauvreau, doktorska študentka Univerze v Viktoriji, je namreč s svojo ekipo arheologov izkopala ostanke antične vasi. Med ostalim so bila izkopana lesena orodja, delčki oglja in tanka horizontalna plast prsti, ki ji strokovnjaki pravijo paleosol.

Najdeno oglje so v laboratoriju datirali in ugotovili, da je nastalo med 15 in 14 tisočletjem pred našim štetjem. Deset tisoč let pred piramidami. Najdeni artefakti so med najstarejšimi v severni Ameriki in so dokaz o prisotnosti človeka na tem kontinentu postavili za še 800 let nazaj v zgodovino.

Hakai inštitut
Otok Triquet v Britanski Kolumbiji.

Arheologi bodo na podlagi te najdbe tudi podrobneje razumeli izvor severnoameriških civilizacij. Trenutno je najpopularnejša teorija, da so prvi ljudje v severno Ameriko prišli preko aljšakega zemeljskega mostu. Po drugi teoriji so lovci na sesalce v novi svet prišli s pomočjo čolnov.