Sila narave

FOTO in VIDEO: Posledice včerajšnjih neurij: razkrita cerkev, zasut avtomobil, ...

J.P.
29. 8. 2017, 08.21
Posodobljeno: 29. 8. 2017, 08.39
Deli članek:

Najhuje je bilo na območju med Ljubljano, Litijo in Novim mestom. Neurja so razkrivala strehe, meteorna voda pa je zalivala kleti.

Janko Zakrajšek
"Poplava" v Trebnjem

V Litiji in okoli je veter razkril več streh in prevrnil nekaj dreves, meteorna voda pa je zalila več kleti, tudi klet tamkajšnjega muzeja. Večji plaz pa je na Maistrovi ulici zasul osebno vozilo. V Šmartnem pri Litije je razkrilo cerkev in župnišče.

Najhuje je bilo na območju Litije s širšo okolico.

V Trebnjem je veter razkril več streh, poplavljeno je bilo nekaj kleti, na nekatere ceste pa je naneslo zemljino. Neurja z močnim vetrom so se razbesnela tudi nad Žužemberkom, Novim mestom, Stražo in Mirno Pečjo.

S spletne strani Uprave RS za zaščito in reševanje je še razvidno, da so se z vetrolomom ubadali tudi v Divači, Novem mestu, Podvelki, Idriji, občini Hrpelje-Kozina, Straži (usula se je tudi zemljina), Ivančni Gorici, Metliki in Šentjerneju. Voda pa je kleti zalivala še v Podvelki, Rušah, Lukovici in Novem mestu.

V prihodnjih dneh vključno s četrtkom bo še precej jasno. V petek bo v vzhodni polovici Slovenije še dokaj sončno, pihal bo jugozahodnik. V zahodni in delu osrednje Slovenije se bo pooblačilo, začele se bodo pojavljati krajevne padavine, deloma plohe in nevihte.

Dvakrat zagorelo

V Raduhi v občini Luče pa je zaradi udara strele okoli 15. ure zagorelo gospodarsko poslopje v izmeri približno 30 krat 12 metrov. Ogenj je objekt v celoti uničil. Nič bolje se ni pisalo nekaj traktorskim priključkom, kmetijskemu orodju in krmi za živino. Domači so pred prihodom gasilcev iz objekta uspeli rešiti telička, traktor s priključki, osebno vozilo in nekaj kmetijskih pripomočkov, gasilci pa so preprečili širitev plamenov na bližnjo stanovanjsko hišo in dva pomožna objekta in ga pogasili.

Zagorelo je tudi v naselju Žažar v občini Horjul. Zgorelo je gospodarsko poslopje velikosti pet krat sedem metrov, uničena pa je bila tudi nakladalka sena in zaloga drv. Vzrok požara še ni znan.