Neodvisnost sodstva

Varšava je Bruslju pokazala sredinec, Cerar za sankcije

B.K.
29. 8. 2017, 08.19
Posodobljeno: 29. 8. 2017, 08.22
Deli članek:

Konflikt med Varšavo in Brusljem se nadaljuje.

Reuters
Protestniki z zastavami Poljske in Evropske unije.

Poljska desničarska vlada je v ponedeljek zavrnila očitke Evropske komisije glede kontroverznih reform poljskega sodnega sistema. Spomnimo – Bruselj vztraja, da prejšnji mesec sprejete reforme ogrožajo neodvisnost sodstva na Poljskem.

Evropska komisija je 26. julija Varšavi poslala uradno pismo, v katerem poljsko vlado opozarja, da spremembe sodne zakonodaje predstavljajo “sistemsko grožnjo” vladavini prava na Poljskem. S tem se strinja tudi mnogo poljakov, ki so ob sprejemanju sporne zakonodaje protestno preplavili ulice Varšave.

Profimedia
Poljska premierka Beata Szydlo

Poljska vlada po dvodstvom stranke Zakon in pravičnost, pa trdi, da so spremembe zakonodaje “v skladu z evropskimi standardi.” Poleg tega se v odzivu sprašujejo, ali je Evropska komisija sploh kompetentna za takšne vrste intervencijo v nacionalno politiko državre članice. “[Poljska] vlada ni prepričana ali ima komisija kompetence za vmešavanje v poljski sodni sistem,” je za portal Politico dejal neimenovan poljski diplomat.

A s tem se ne strinja Evropska komisija pa tudi več vlad držav članic EU, ki opozarjajo da poljska sodstvena reforma uničuje neodvisnost sodstva, saj tega podreja nadzoru poljske vlade.

V uradnem pismu s 26. julija, je Bruselj Varšavo opozoril, da bo, v kolikor poljska vlada ne odstopi od zakonodajnih sprememb, sprožil tako imenovano “nuklearno opcijo.” gre za 7. člen Lizbonske pogodbe, ki predvideva sankcije za neposlušno državo članico, v obliki suspenza glasovalnih pravic v Evropskem svetu.

Reuters
Miro Cerar.

Podporo uporabi 7. člena Lizbonske pogodbe je sicer že napovedal slovenski premier Miro Cerar. “Če bo nekdo resno ogrožal vladavino prava v Evropi, bo Slovenija sankcije, če bodo potrebne, podprla,” je po poročanju Politico dejal Cerar.

Evropska komisija je sporočila, da je poljski odgovor že prejela in ga bo sedaj preučila.