Neodvisnost sodstva

VIDEO: Ulice Varšave preplavilo na tisoče protestnikov

B.K.
24. 7. 2017, 09.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pred stavbo vrhovnega sodišča v Varšavi se je sinoči zbralo več deset tisoč protestnikov, ki so vzklikali: »Ustava, ustava!«

Reuters
Varšava

Poljski senat je v soboto potrdil reforme vrhovnega sodišča, kljub opozorilom iz Evropske unije, pozivom iz Washingtona in množičnim uličnim protestom proti politični kontroli sodstva, poroča portal Euractiv.

Več deset tisoč protestnikov je na ulicah že od četrtka, ko je poljski parlament, v katerem ima večino vladajoča stranka Zakon in pravičnost, potrdil novelo zakona, ki omogoča parlamentu, da v vrhovno sodišče politično imenuje sodnike.

Protestniki, med katerimi je mnogo mladih, so v znak protesta držali v zraku prižgane sveče in na glas brali člene iz poljske ustave.

Vladajoča stranka Zakon in pravičnost reforme brani z dikcijo, da so nujno potrebne za boj proti korupciji, a Evropska unija je Poljsko vlado že opozorila, da bi s tovrstnimi proti demokratičnimi ukrepi lahko izgubila glasovalne pravice v Evropskem svetu. Predlagane reforme naj bi namreč »odpravila vsakršno sodno neodvisnost in sodno oblast postavila pod poln politični nadzor vlade,« je pretekli teden dejal podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans.

Poljski predsednik napovedal veto

Novelo mora pred vstopom v veljavo podpisati še poljski predsednik Andrzej Duda, ki je tesno povezan z vladajočo stranko, ki je reforme predlagala.

A Duda je danes vseeno napovedal, da bo vložil veto na sporno reformo pravosodja. Na novinarski konferenci je še dejal, da bo pripravil nova predloga zakonov o reorganizaciji vrhovnega sodišča in sodnega sveta. Novo predlogo naj bi s pomočjo strokovnjakov pripravil v dveh mesecih. Predsednik je danes prav tako pozval obe strani, naj bosta mirni in razumni.