Sporna naročila

Sum zlorabe položaja ovržen; brez pregona zoper nekdanjega direktorja UKC

G.G./STA
18. 8. 2017, 14.57
Posodobljeno: 18. 8. 2017, 15.04
Deli članek:

Specializirano državno tožilstvo je ugotovilo, da ni podanega suma, da so nekdanji direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec, nekdanji pomočnik direktorja Bojan Uran ter Karmen Tršelič iz službe za naročanje storitev storili kazniva dejanja zlorabe položaja.

Primož Lavre
Simun Vrhunec

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je preiskoval sporna javna naročila za vzdrževanje operacijskih miz proizvajalca Maquet. Natančneje povedano, preiskovali so posel Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana s podjetjem Medicoengineering za vzdrževanje operacijskih miz Maquet.UKC je namreč leta 2002 od Medicoengineeringa oz. njegovega predhodnika Aico-Med brez javnega razpisa kupili 38 operacijskih miz tega proizvajalca. Vrednost posla je bila 1,1 milijarde tolarjev (danes štiri milijone evrov). Pri tem naj bi opremo preplačali za 600 milijonov tolarjev. Zaradi afere je odstopil takratni generalni direktor UKC Ljubljana Primož Rode.

UKC Ljubljana je nato tožil Medicoengineering, zahtevali so ničnost pogodbe in začasno odredbo o prenehanju odplačevanja dolga. Tožbo je leta 2009 sprožil Vrhunec, ki je bil v času nabave operacijskih miz državni sekretar na ministrstvu za zdravje in član sveta zavoda UKC Ljubljana. Leta 2011 sta UKC in Medicoengineering sklenila poravnavo v višini 530.000 evrov, Medicoengineering pa je ta znesek poravnal s servisiranjem opreme. S poravnavo pa naj bi za UKC nastala škoda v višini 1,1 milijona evrov, saj naj bi bil zavod s celotnim poslom oškodovan za 1,6 milijona evrov, so takrat trdili kriminalisti.

Kriminalisti so takrat sumili, da je odgovorna oseba UKC Ljubljana leta 2011 zlorabila zaupanje, ko je sklenila sodno poravnavo. "Po nagovarjanju in vplivanju dveh izmed osumljenih oseb je odgovorna oseba tega javnega zavoda pristala v sodno poravnavo v zameno za odstop od kazenske ovadbe, ki je bila vložena v neki drugi zadevi, a je bila prav tako vezana na omenjeni javni zavod in javno naročilo," so takrat sporočili kriminalisti.

Aprila leta 2014 so opravili preiskavo na domovih in v službenih prostorih Simona Vrhunca, Bojana Urana in Karmen Tršelič.

“Ne glede na to, da že takrat v preiskavah kriminalisti niso odkrili nobenih novih dejstev glede na informacije in dokumente, ki so jih imeli pred tem, so preiskave ves čas intenzivno spremljali nekateri mediji in aktivnosti kriminalistov prikazali zelo enostransko in nekritično, udeležence v preiskavah pa javnosti prikazali kot nesporno krive. Prav tako je bil nekritično in neobjektivno prikazan UKC Ljubljana ter posledično vsi sodelavci. Posnetki in fotografije preiskav so se v medijih prikazovali večkrat tudi kasneje, vedno z namigi in interpretacijami o krivdi osumljencev. Na ta način je bila osumljencem in njihovim bližnjim povzročena velika moralna in seveda tudi karierna škoda. Moralna škoda je bila povzročena tudi največji slovenski zdravstveni inštituciji, ki letno obravnava 1.200.000 pacientov in preko 8.000 sodelavcem, ki se kljub pomanjkanju sredstev vsak dan trudijo, da bi pacientom in njihovim svojcem omogočili najboljšo možno zdravstveno obravnavo,” so danes sporočili iz UKC Ljubljana.