Na delu kriminalisti

Podjetje zavrnilo očitke: Obrat ni deponija ali smetišče

S.R./STA
24. 7. 2017, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Podjetje Ekosistemi se je po četrtkovem požaru v njihovem obratu v Zalogu pri Novem mestu danes odzvalo z dodatnimi pojasnili.

Bobo
Družba Ekosistemi je zavrnila očitke o poslovanju z nevarnimi odpadki.

V podjetju Ekosistemi so ponovno izpostavili, da imajo vsa potrebna dovoljenja za dejavnost v Zalogu in zavrnili očitke, da so upravljali z nevarnimi odpadki. Napovedali so sanacijo pogorišča in izvedbo vseh drugih nujnih sanacijskih ukrepov.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so se za dodatna pojasnila odločili, ker si ne želijo "medijske vojne zaradi velikega števila potvorjenih informacij, neresnic in laži ter senzacionalističnega poročanja." Po njihovem mnenju so bili nekateri mediji v dosedanjem poročanju namreč nekorektni.

V obratu, ki "ni deponija ali kot nekateri navajajo smetišče", letno proizvedejo okoli 40.000 ton alternativnih in različnih lesnih goriv, vse poslovanje pa poteka v skladu z veljavnimi predpisi in slovensko zakonodajo s tega področja, so navedli. Ponovno so izpostavili, da ima družba Ekosistemi vsa okoljska in obratovalna dovoljenja za poslovno dejavnost v Zalogu.

Zavrnili so očitke, da bi družba Ekosistemi na katerikoli lokaciji prevzemala ali na kakršenkoli način poslovala z nevarnimi odpadki. Taka namigovanja so v družbi označili za neutemeljena. Napovedali so, da se bodo po koncu gašenja in kriminalistične preiskave kot družbeno odgovorno podjetje lotili sanacije pogorišča in izvajanja vseh drugih nujnih sanacijskih ukrepov.

STA
Požar v Zalogu pri Novem mestu.

Kaj so skladiščili?

V obratu je bila skladiščena lesna biomasa, odpadki po sortiranju in končni proizvodi različnih vrst trdih goriv. Natančne količine vseh v požaru uničenih odpadkov in končnih proizvodov bodo podali po opravljenem ogledu na lokaciji. So pa po navedbah podjetja skladiščene zaloge zadoščale za štiri do šesttedensko proizvodnjo goriv.

"Po indicih in izjavah očividcev lahko upravičeno sklepamo, da vzrok požara vendarle ni samovžig skladiščenih materialov, saj naj bi istočasno zagorelo na več mestih hkrati na skrajnem robu zunanje parcele, ki meji z gozdom," so zapisali in dodali, da je takšna pogostost požarov v zadnjem obdobju zelo neobičajna in skrajno sumljiva.

Varovanje

Družba Ekosistemi je pred dvema letoma začela s 24-urnim varovanjem objekta. Dežurna služba je delovala v skladu s požarnim redom ter redno servisirala in posodabljala vso protipožarno opremo in gasilne naprave, so navedli.

Ko so v četrtek zaposleni direktorja družbe Gregorja Kovačiča obvestili o požaru, se je ta napotil na kraj dogodka in z zaposlenimi urejal vsa operativna vprašanja reševanja opreme, bil pa je tudi v telefonskem kontaktu z županom Straže Dušanom Krštincem, navaja sporočilo za javnost. V petek je bil po navedbah družbe v kontaktu tudi z vodjo intervencije, sodeloval pa je tudi z vsemi pristojnimi službami.

"Obžalujemo, da je prišlo do požara, za nastanek katerega nismo krivi," so še zapisali. Po navedbah družbe so imeli vso predpisano infrastrukturo, da ne bi prišlo do ekološke katastrofe ali onesnaženja podtalnice in zemljin. Kljub prošnji in uradni vlogi pa je bil po navedbah podjetja ustno zavrnjen priključek na javno kanalizacijsko omrežje oz. na čistilno napravo. Družba Ekosistemi je redni odvoz zbranih vod zato organizirala z zunanjim izvajalcem.

Portal Moja-dolenjska.si je sicer danes objavil prispevek, kjer opominja, da je podjetje Ekosistemi v prisilni poravnavi in ima za 5,4 milijona evrov neplačanih obveznosti. Obveznosti bi moralo poravnati do 8. avgusta. Kot je pisal spletni medij, so v podjetju prejeli 686.000 evrov kmetijskih subvencij, vrednost zemljišč in zgradb pa so lani v bilanci zmanjšali za 71,6-krat.

Kraj požara so si občinski svetniki ogledali v nedeljo, izredna seja občine Straža pa bo predvidoma prihodnji teden, ko bodo dobili rezultate analiz po požaru, je napovedal župan Dušan Krštinc. Prve meritve v petek so sicer pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih snovi, dovoljena vsebnost delcev PM10 pa ni bila presežena. Meritve izcedne vode s požarišča so pokazale, da je ta onesnažena, hkrati pa so meritve vode v bližnji Krki pokazale, da reka ni onesnažena.

Bobo
V obratu je bila skladiščena lesna biomasa, odpadki po sortiranju in končni proizvodi različnih vrst trdih goriv.

Kriminalisti in forenziki začeli z ogledom požarišča

Z ogledom požarišča so danes začeli ogledna skupina sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto in forenziki Nacionalnega forenzičnega laboratorija. Ogled namreč zaradi obsežnosti četrtkovega požara v minulih dneh še ni bil mogoč. Hkrati pa nadaljujejo s kriminalistično preiskavo.

Zaključka preiskave zaradi zahtevnosti primera časovno ne morejo napovedovati, bodo pa kriminalisti o svojih ugotovitvah seznanjali pristojno tožilstvo, so zapisali na Policijski upravi Novo mesto. Ogled kraja požara naj bi sicer trajal več dni.

Policija je sicer že na dan požara pričela z aktivnostmi. Zavarovali so kraj požara in omejili gibanje na tem območju. Pri izvajanju nujnih nalog so sodelovali z gasilci, reševalci in štabom civilne zaščite. Urejali so promet v neposredni okolici in omogočali delo drugim interventnim službam, so še zapisali novomeški policisti.

V Civilni iniciativi Zalog-Loke pa nameravajo vložiti tožbe tako proti lastniku, kot tudi proti lokalnim oblastem in državi, je za POP TV povedal predstavnik civilne iniciative Zalog-Loke Franc Plut. Ustanovili so tudi krizni štab, ki bo zadevo s tožbo vodil, v petek pa pripravlja protestni shod, na katerem bodo prebrali in podpisovali peticijo. Podpise bodo nato začeli zbirati tudi po vseh občinah v ožjem prizadetem območju, je poudaril Plut. Če ne bodo zadeve rešili na domačem terenu, so se pripravljeni obrniti tudi na Evropsko unijo, je dodal.