Veliko dela za gasilce

Fronta z zahoda prinesla močan veter in neurja

R.T.
24. 7. 2017, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Deževje in močan veter, ki sta danes prebivalcem v Sloveniji povzročala številne preglavice, ne pojenjata, Agencija RS za okolje sporoča, da bodo razmere vztrajale vse do jutranjih ur.

Promet.si
Naliv v naselju Lokve pri Novi Gorici ob približno 17.40.

Današnje deževje in nevihte ponekod spremljalo krajevna neurja z nalivi in močnejšimi sunki vetra. Ni izključen tudi pojav toče. Na obali bo zvečer ob prehodu hladne fronte zapihal okrepljen severozahodnik, opozarja Agencija RS za okolje. Nad severnim Sredozemljem je nastalo plitvo ciklonsko območje. Hladna fronta bo zvečer prešla Slovenijo. Za njo bo k nam dotekal hladnejši in sprva še razmeroma vlažen zrak.

ARSO
Jakost padavin ob 17. uri.

Slovenijo je sicer že v jutranjih urah zajelo deževje. Meteorna voda je zalila stavbe v Škofji Loki in v bližini Komende, v Medvodah je veter odkril streho objekta, v Hruševem je strela povzročila požar poslopja, okoli 11.30 pa je namočilo dele Dolenjske.

Uprava za zaščito in reševanje poroča tudi, da je ob 14.22 na Tomšičevi ulici v Slovenj Gradcu močan veter poškodoval satelitsko anteno na večstanovanjskem objektu, ki so jo gasilci PGD Slovenj Gradec s pomočjo avto lestve odstranili. Ob 14.25 je v naselju Izlake meteorna voda zaradi močnega naliva zalila prostore doma starejših občanov. Jaške na dvorišču so očistili gasilci PGD Izlake, ki so objekt zavarovali še pred nadaljnjim poplavljanjem.

Ob 16.17 se je na cesto v naselju Sv. Boštjan v občini Dravograd podrlo drevo, ki so ga odstranili delavci cestnega podjetja. Z vetrom so imeli težave tudi v Piranu, tam je namreč močan veter ob približno 16.30 odkril streho v Rozmanovi ulici. Malo po 17. uri pa so morali meteorno vodo črpati iz večstanovanjskega objekta na Koroški cesti v Radljah ob Dravi.

ARSO
Verjetnost nastanka toče.

Obeti

Ob morju bo pihal jugo, zvečer pa bo zapihal okrepljen severozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 24, v južnih krajih do 30 stopinj Celzija. Do jutra bo dež v večjem delu Slovenije ponehal, po nekaterih nižinah bo nastala megla.

Jutri bo dopoldne povečini sončno, popoldne in zvečer pa spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in posameznimi nevihtami. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, ob morju 18, najvišje dnevne od 20 do 25, na Primorskem do okoli 27 stopinj Celzija.

Plohe in nevihte se bodo sicer od severa razširile na vse sosednje pokrajine in se v krajih južno od nas zavlekle v noč. V Istri in Kvarnerju bodo zvečer možna krajevna neurja z nalivi in močnim vetrom zahodnih smeri. Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne bodo krajevne plohe in posamezne nevihte.