Facebook umor

FOTO: Tožilstvo: Okrutneža sta se ob gledanju posnetka brutalnega napada smejala

S.R./STA
24. 7. 2017, 16.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na Okrožnem sodišču Krško se je z zaslišanjem prič danes nadaljevalo sojenje Alešu Olovcu in Martinu Kovaču, ki ju obtožnica bremeni, da sta pri Podbočju februarja brutalno pretepla 26-letnika, zaradi česar je ta kasneje umrl, in napad objavila na družbenem omrežju Facebook.

STA
Obtožena je ocenila izvedenka za klinično psihologijo.

Obramba je danes nadaljevala v smeri zmanjšanja Kovačeve odgovornosti. Obramba skuša namreč dokazati, da je usodne udarce žrtvi zadal Olovec. Ključno pri nadaljevanju obravnave pa je bilo pričanje izvedenca za sodno medicino Boruta Štefaniča, ki je ob predvajanju posnetkov napada pojasnil, da je do večine usodnih poškodb prišlo pred Kovačevim vpletanjem v pretep.

Kovač je sicer v pričanju ob začetku obravnave dejal, da je žrtev nekajkrat brcnil v hrbet in glavo, potem ko je z njo opravil Olovec. Vendar pa je po današnjem ogledu posnetka in po Olovčevih vnovičnih zatrdilih, da se je Kovač žrtve s pestmi in brcami lotil že pred tem, to tudi priznal. Tožilka Mateja Roguljič zato, kot je povedala v izjavi za medije po sojenju, vztraja, da gre za dejanje v sostorilstvu in da sta zanj odgovorna oba obtoženca. Da bi tožilstvo spremenilo obtožnico, je zato "zelo malo verjetno", je dodala.

Med ogledom posnetka napada je tudi sodni senat opozorila, da sta se obtoženca ob njegovem gledanju smejala, kar sta oba takoj zanikala.

STA
Zanikala sta, da bi se med ogledom posnetka smejala.

Kaj pravi izvedenka za klinično psihologijo?

Pred sodišče je poleg prič, ki so pričale predvsem o značaju vpletenih v pretep, danes stopila tudi izvedenka za klinično psihologijo Sonja Šešok, ki je ocenila, da sta si Olovec in Kovač osebnostno dokaj podobna, a je Kovač "nekoliko podredljiv" in je pri pretepu sodeloval "zaradi poistovetenja z Olovcem." 

Nadaljevala je, da sta po njenem mnenju oba "asocialna", "socialno in čustveno nezrela" ter da imata "nižje inteligenčne sposobnosti." "Ne čutita odgovornosti in za svoja dejanja krivita druge," nezmožna sta ustaljenega moralnega presojanja, "osredotočata se bolj nase in lasten svet," za oba pa je značilno, "da okolico doživljata na fiziološki ravni," "da se odzoveta brez premisleka" in "da je agresivno vedenje zanju sprejemljiv način obnašanja." 

Njuno dejanje sicer naj ne bi bilo načrtovano. Šlo naj bi za buren odziv, ki se je nadaljeval zaradi njunih osebnostnih značilnosti, hkrati pa za povračilo zaradi Cekutine žalitve Olovčeve matere, vendar pa naj bi bila obtoženca med napadom sposobna oceniti žrtvino stanje in s tem prenehati. Ker sta vajena pitja, pa alkoholiziranost zanju ni opravičilo, je še ocenila Šešokova.

STA
Po mnenju izvedenke za klinično psihologijo sta oba "asocialna".

Nadaljevanje septembra

Sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek je nadaljevanje glavne obravnave razpisala za 13. september. Takrat sta pred sodišče kot priči vabljena forenzični izvedenec informacijskih tehnologij Tadej Strgar in Darja Colarič iz Podbočja.

Obtožnica sicer Olovcu in Kovaču očita, da sta v noči na 13. februar pri Podbočju brutalno pretepla omenjeno žrtev, se pri tem dlje izživljala in ji pri tem s poškodbami po vsem telesu povzročila hude bolečine, predvsem pa poškodbe glave in možgansko krvavitev, zaradi katere je žrtev dan pozneje tudi umrla.

Vse skupaj sta snemala s telefonom in prenašala na Facebook omrežju, za kar jima tožilstvo očita tudi neupravičeno slikovno snemanje. Za slednje je zagrožena do enoletna zaporna kazen, medtem ko jima za kaznivo dejanje umora grozi od 15 do 30 leta zaporne kazni. Obtoženca krivdo zanikata.

STA
Nadaljevanje glavne obravnave je razpisano za 13. september.