Strategija utrjevanja

Solastnik Telemacha je kupil Pro Plus

M.K./STA
10. 7. 2017, 09.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Skupina United Group, ki je v lasti globalnega naložbenega sklada KKR in Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), je kupila medijski portfelj družbe CME v Sloveniji in na Hrvaškem, ki prek Pro plusa vključuje POP TV, Kanal A.

Svet 24
Podjetje Pro plus vključuje POP TV, Kanal A.

Prevzem morajo potrditi še pristojni regulatorji, so prek agencije sporočili iz KKR. Kot so ob tem navedli v CME, je cena dosegla 230 milijonov evrov.

Ameriški investicijski sklad Kohlberg Kravis Roberts (KKR) je v navezi z Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD) skupino United Group prevzel spomladi 2014. V Sloveniji je med drugim lastnik telekomunikacijskega operaterja Telemach.

Direktor KKR Jean-Pierre Saad je ob današnji objavi posla s CME zapisal, da investicijska družba s sedežem v ZDA že vrsto let učinkovito podpira medije in telekomunikacijska podjetja pri nadaljnji rasti v obstoječem digitalnem ekosistemu. V KKR so napovedali, da bodo dodatno vlagali v televizijske programe in tako okrepili lokalno produkcijo ter jim zagotovili večjo vlogo v mednarodnem prostoru.

Direktor za področje informacijskih in komunikacijskih tehnologij pri EBRD Dirk Werner je medtem poudaril, da današnja objava predstavlja močno zaupnico v slovensko in hrvaško gospodarstvo s strani vodilnega svetovnega vlagatelja, uporabniki pa bodo z izvedbo posla imeli neposreden dostop do visoko kakovostne domače in mednarodne digitalne vsebine.

Medtem ko v KKR podrobnosti posla niso razkrivali, pa so več povedali v CME. Ta ima v Sloveniji v lasti družbo Pro Plus, ki ustvarja vsebine POP TV in Kanala A, na Hrvaškem pa je v njenem medijskem portfelju med drugim televizija Nova TV.

Vrednost posla je 230 milijonov evrov (262,5 milijarde dolarjev) v denarju, prihodke pa bo CME namenil za poplačilo 250,8 milijona evrov posojila, ki zapade 2018. S tem bo znižala svoj denarni vzvod in ceno nadaljnjega zadolževanja.

Vidik razdolževanja je v svojem komentarju posla izpostavil tudi prvi mož CME Michael Del Nin.

V CME sicer pričakujejo, da bo transakcija sklenjena do konca leta, pred tem pa morajo zeleno luč prižgati še varuhi konkurence v obeh državah.

General in preizkušeni strateg med managerji

Reuters
David Petraeus velja za rešitelja iraške okupacije, izkazal pa se je tudi z vodenjem operacij v Afganistanu.

Maja je predsednik KKR Global Institute David Petraeus obiskal Slovenijo, v okvir obiska pa se je srečal tudi s premierjem Mirom Cerarjem in finančno ministrico Matejo Vraničar Erman. Petraeus, sicer upokojeni general in nekdanji direktor Cie, ki ga je maja 2013 KKR zaposlil na mestu predsednika te družbe, je izpostavil, da je KKR, ki je v Sloveniji solastnik Telemacha, pritegnil gospodarski potencial in obeti, ki jih država predstavlja kot naložbena destinacija.

Ameriški investicijski sklad Kohlberg Kravis Roberts (KKR) je skupino United Group prevzel spomladi 2014. Vrednost portfelja KKR v medijskem in IKT sektorju znaša skupaj več kot osem milijard dolarjev, skupna vrednost naložb KKR v Evropi pa presega 20 milijard dolarjev.

Monopolni položaj

Spomnimo. Medijska hiša Pro plus se je sredi januarja odločila, da programov POP TV in Kanal A ne bo več oddajala prek prizemne mreže oddajnikov, tako da sta od tedaj dosegljiva le prek ponudnikov kabelske oz. satelitske televizije.

Pro plusovi televizijski programi POP TV, Kanal A, Kino, Brio in Oto ter vsi kanali v HD-različici so tako od 16. januarja na voljo izključno prek tistih ponudnikov kabelskega in IPTV-omrežja ter satelitske televizije, ki so se odločili za distribucijo njihovih vsebin v svojem sistemu, Pro plus pa se je z njimi uspel dogovoriti za plačevanje svojih programov.

Pro plus si je za prihodnje leto izpogajal nadomestilo v višini med tri in štiri evre na naročnika (brez DDV), medtem ko je bila izhodiščna zahteva Planet TV en evro.

Agencije za varstvo konkurence (AVK) je zato takrat sprožila preiskavo proti podjetju Pro Plus, ki ima po ugotovitvah AVK prevladujoč položaj, »kar bi lahko prizadelo trgovino med državami članicami«.

Kabelski operater Telemach pa je s 1. aprilom zvišal cene določenih paketov širokopasovnih storitev, ki vključujejo digitalno, satelitsko ali analogno televizijo.