Visoke globe

Za sprehod brez majice do 500 evrov kazni

M.K.
10. 7. 2017, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V mestu Hvar so postavili znake, ki obiskovalce opozarajo na nove predpise mestne oblasti, s katerimi uvajajo tudi zelo visoke globe za neprimerno vedenje.

Profimedia
Hrvaška obalna mesta se branijo pred navali razuzdane mladine, ki si želi predvsem sprostitve in zabave.

Kdor se sprehaja brez majice, bo moral plačati 500 evrov, tisti v kopalkah do 600 evrov, za uživanje hrane in pijače na javnih površinah pa boste lahko kaznovani z globo do 700 evrov. Prihranite vaš denar in uživajte v Hvaru, sporoča župan mesta Rikardo Novak, ki meni, da je bil že skrajni čas, da uvedejo takšne drastične ukrepe.

“Se morda v Veroni ali v Firencah sprehajajo goli?"

Hvar je namreč tudi pisanja v tujih medijih, v zadnjih letih postal razvpit kot mesto razuzdane zabave mladih. Novak pravi, da je že dolgo časa v turizmu in da je določena pravila pač treba postaviti. Novinarjem je že večkrat poročal o o primerih, ko so turisti po Hvaru bruhali, urinirali, spali na mestnih površinah in z vpitjem kalili nočni mir …

“Zdaj so turisti obveščeni, zdaj vedo, kakšno vedenje so od njih pričakuje. Mestni svet mesta Hvara je sprejel uredbo o občinskem redu skupaj s predpisanimi kaznimi. Drago, pravite? No, tudi meni je drago živeti v Hvaru. Kazen za neprimerno vedenje v Barceloni je 1.500 evrov. Morda je res drago, vendar je učinkovito. Turisti se pri nas sprehajajo goli, pa mislite da to počnejo tudi Veroni ali v Firencah? Morali smo sprejeti takšen ukrep, občinski redarji imajo pooblastila za kaznovanje in izdajajnje plačilnih nalogov in s tem za urejanje razmer. Meni se ne zdi normalno, da se v kopalkah vstopa v samopostrežno trgovino,” je za Index-hr povedal župan Novak.

Profimedia
Hvar se lahko pohvali s dolgoletno tradicijo v turizmu-

Hvar ima že 150-letno tradicijo turizma

Župana ne skrbi, da bi z visokimi kaznimi morda dosegli nasprotni učinek on želenega. “Mi smo mesto s 150-letni tradicijo turizma, imamo tudi najstarejše gledališče. Nekakšna pravila je pa treba vpeljati. To ni samo problem Hvara, temveč tudi drugih mest, kot denimo Novalje. V lokalnih skupnostih moramo sami začeti reševati ta problem. Delamo samo to, kar nam zakon omogoča,” je še povedal Novak.