Umrl 22-letnik

Tri plati zgodbe o pretepu na grškem otoku: kakšen epilog bo dobila smrt Američana?

R.T.
10. 7. 2017, 08.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Preiskava smrti ameriškega turista še poteka. Zakaj je prišlo do pretepa, še ni znano.

Zajem zaslonske slike
Dogajanje so posnele varnostne kamere.

Facebook
Bakari Henderson

22-letni Bakari Henderson je v pretepu v Laganasu na grškem otoku Zakintos v petek zjutraj utrpel tako hude poškodbe, da mu ni bilo več pomoči. Washington Post poroča, da naj bi do Američana v baru pristopil tujec, spor pa naj bi prerasel v pretep.

Vsaj 10 let za rešetkami

Kaj je bil vzrok za pretep, še ni znano. Lokalne oblasti so aretirale vsaj osem ljudi. Grška tiskovna agencija ANA-MPA poroča, da je iz posnetkov varnostnih kamer razvidno, da je ameriškega študenta preteplo več osumljencev, udarci pa naj bi padali tudi, ko je padel v nezavest. Policisti so kmalu po incidentu aretirali 32-letnega britanskega državljana srbskega porekla in 34-letnika iz Grčije. Oba naj bi delala v baru, kjer se je vnel spor. Pozneje je bilo aretiranih še šest Srbov: N. P. (18), S. S. (21), M. S. (25), M. I. (18), S. P. (22) in N. J. (22). Vsi so obtoženi naklepnega umora. Kar pomeni, da jim grozi vsaj 10-letna zaporna kazen. Mladeniči iz Novega Sada, Obrenovca, Beograda in Žitorađe so na Zakintos prispeli iz Novega Sada. Pot z avtobusom je organizirala ena izmed beograjskih turističnih agencij.

Hendreson je v incidentu utrpel hude poškodbe glave, umrl je v bolnišnici.

Grški mediji poročajo, da naj bi nekdo iz Hendersonove družbe v baru razbil steklenico in jo postavil na mizo, za katero so sedeli Srbi. Po tej provokaciji naj bi se vnel pretep. Po tej različici dogodkov naj bi Henderson stekel iz bara, za njim pa prej omenjena natakarja A. O. in G. S., ki naj bi ga na ulici pretepla do nezavesti. Srbski Blic pa poroča o še enem scenariju, po katerem naj bi vidno vinjeni Henderson pred barom ogovarjal dve dekleti. Ko ga je ena od njiju zavrnila – Blic poroča, da naj bi šlo za D. O. –, naj bi jo s pestjo udaril v brado. Takrat naj bi se odzvali srbski mladeniči in oba natakarja. Henderson naj bi v soočenju enega od Srbov po licu porezal z razbito steklenico, nato pa med begom padel, z glavo udaril ob robnik in nezavesten obležal. Po tej različici dogodkov naj bi mu nekaj udarcev zadala le natakarja.