Zamolčano

Politični poraz Pahor predstavil kot zmago: Kolinda ja, Borut ne

Matej Klarič
9. 7. 2017, 19.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V četrtek je po srečanju Pobude treh morij kabinet predsednika republike Boruta Pahorja sporočil, da je Trump z zadovoljstvom sprejel vabilo predsednika Pahorja na obisk v Slovenijo.

STA
Pahor je srečanje predstavil kot osebno zmago.

Toda pri vsem skupaj je bolj zanimivo to, da so slovenski mediji novico nekritično povzeli, pri tem pa pozabili omeniti, kar je urad zamolčal.

Pahorju je uspelo bežno srečanje s Trumpom predstaviti kot svojo osebno zmago.

»Slovenski predsednik je predsednika Trumpa in prvo damo Melanio Trump povabil na obisk v Slovenijo. Predsednik Trump je vabilo z sprejel z naklonjenostjo,« so zapisali v medijskem sporočilu Pahorjevega kabineta in s tem poskrbeli za to, da se ne govori o tem, kar slovenski politiki ni uspelo doseči.

Kolinda ja, Borut ne

Zamolčano je ostalo, da si je Trump vzel čas za sestanek na štiri oči s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović, kar Pahorju ni uspelo doseči. Glavne zasluge, da se je Trump udeležil srečanja, naj bi imela prav hrvaška predsednica. Na krajšem sestanku je Grabar-Kitarovićeva Trumpu predstavila tudi hrvaški pogled na arbitražo in Trumpu sporočila, da ceni stališče ZDA.

Posebno pismo

Državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Iztok Mirošič je v Varšavi zunanjemu ministru Rexu Tillersonu predal pismo in ZDA pozval k temu, da stopijo na stran mednarodnega prava.

Znano je, da so pri tem vprašanju s svojim stališčem, da naj spor zgladita državi, ZDA bilateralno na strani naše južne sosede. Nad čimer je sicer ta teden negodoval tudi Pahor po sestanku predstavnikov vseh političnih strank o uveljavljanju arbitraže. Pahor je takrat opozoril, da brez spoštovanja mednarodnega prava ne bi veljal tudi daytonski sporazum, ki je Bosni in Hercegovini prinesel mir, ob izdatnem posredovanju ZDA.

Reuters
Melanija v Varšavi.

Nista se srečala pri nas

Vljudnostne besede

Ta del sveta mi veliko pomeni »Ta del sveta mi veliko pomeni. Saj veste, moja žena je iz Slovenije. Kaj ne? O tem sva se pogovarjala (s Pahorjem, op. a.). Zelo dobro in rada ima Slovenijo,« je Trump povedal na osrednjem zasedanju v Varšavi, medtem ko si je Melania ogledovala znanstveni center Kopernika.

Prav v petek pa sta se v Hamburgu prvič srečala ruski predsednik Vladimir Putin in ameriški predsednik Donald Trump. Še nedolgo predtem je slovenski politični vrh lobiral za to, da bi se oba voditelja prvič srečala pri nas. Toda o tem Pahorjev urad v četrtek ni spregovoril ničesar, raje je spretno preusmeril pozornost na bežno srečanje Pahorja in Trumpa, ob katerem je slovenski predsednik ameriškega predsednika povabil v Slovenijo. Kot so dodali, naj bi Trump vabilo z veseljem sprejel, čeprav je šlo pri tem za očitno neuradno vljudnostno kramljanje. Politični poraz je tako Pahorju piarovsko spretno, ko so mediji informacijo nekritično povzeli, uspelo predstaviti kot lastno zmago.