Slovenske marine

"Privezujejo" predvsem Slovenci

T.L./STA
9. 7. 2017, 14.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V slovenskih marinah beležijo višji obisk kot lani.

Bobo
Po strukturi gostov tako v Portorožu kot v sosednji marini v Izoli rahlo prevladujejo domači gosti.

V slovenskih marinah trenutno beležijo višji obisk od lanskega. Tako so denimo v Marini Portorož v maju in juniju zabeležili za okoli 15 odstotkov več dnevnih vezov. Po strukturi gostov pa tako v Portorožu kot v sosednji marini v Izoli rahlo prevladujejo domači gosti.

Pri porastu dnevnih vezov v preteklih dveh mesecih so v Marini Portorož pojasnili, da gre za tranzitne goste, ki prenočijo na svojem plovilu na privezu v marini. Trenutna zasedenost marine s pogodbenimi privezi pa je še za okoli pet odstotkov višja kot v letu 2016, to pa zaradi novega projekta plovil trimaranov pomeni potrebo po prerazporejanju plovil znotraj marine.

Največ je Slovencev

Med stalnimi gosti v Portorožu prevladujejo Slovenci s 55 odstotki, sledijo Avstrijci in Nemci s po 15 odstotki, Italijani (pet odstotkov) ter ostale države, med katerimi so Hrvaška, Švica, Velika Britanija in celo ZDA. Tudi pri dnevnih vezih prevladujejo domači gosti s 60 odstotki privezov, ki jim sledijo gostje z Italije (deset odstotkov), Nemčije in Avstrije (oboji po pet odstotkov).

Tudi v Izoli v primerjavi z lanskim letom beležijo nekajodstotno višjo zasedenost, je pojasnil vodja Marine Izola Matjaž France. Dobro polovico gostov predstavljajo Slovenci, preostanek pa je približno enakomerno razporejen med Nemci, Italijani in Avstrijci.

Medtem ko v Izoli trenutno ni nekih večjih infrastrukturnih novosti, pa so se v Portorožu lotili oživitve otoka, kjer je nastalo kar nekaj sprememb. Za parkiriščem za avtodome bodo uredili še parkirišče za obiskovalce in na novo uredili plažo, ki bo odprta za vse obiskovalce, ne samo za goste marine.

Postavili so tudi nove tuše, stopnice do morja ter štiri podeste za udobno sončenje. Poleg plaže je na otoku postavljeno tudi novo otroško igrišče, igrišči za odbojko na mivki, prostor za piknik in barček. Nekatera dela še potekajo in naj bi bila končana do konca julija, pravijo v Marini Portorož, kjer kot največjo letošnjo novost izpostavljajo postavitev trimaranov. Gre za bivalna plovila oz. plavajoče apartmaje, ki bodo s 15. julijem nameščeni na pomolu ob otoku.