Veliko zanimanje

Titov luksuz je naprodaj

mv
21. 4. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Slovenija si kot naslednica nekdanje SFRJ od prodaje Titove newyorške hiše na Peti aveniji obeta 14-odstotni delež, ki znaša okrog 6,5 milijona evrov. Naprodaj so tudi druge hiše v lastni nekdanje države.

Twitter
Veliki salon s pogledom na Centra Park je opremljen z renesančnimi oljnimi slikami.

Po dolgih letih dogovarjanja in usklajevanja želijo nekdanje jugoslovanske republike pospešiti prodajo nepremičnin, ki so pripadale bivši državi in služile kot diplomatska predstavništva Jugoslavije po svetu. Poleg hiše na newyorški peti aveniji, v kateri je med obiskom svetovne diplomatske prestolnice bival predsednik Tito, so naprodaj tudi veleposlaništva v Bernu, Bonnu in Tokiu. Omenjeno newyorško hišo, ki se prodaja za 50 milijonov dolarjev (46 milijonov evrov), trenutno uporabljajo diplomati srbske misije pri Združenih narodih.

Twitter
Stanovanje na naslovu 730 Park Avenue, ki se prodaja za 20 milijonov, je že od leta 1992 prazno.

Diplomatsko razkošje

Luksuzna hiša, kupljena za »pičlih« 300 tisoč dolarjev (približno 280 tisoč evrov), ima na voljo dvaintrideset sob, obsežno knjižnico in osem kopalnic. Ograje na belem marmornatem stopnišču so ročno oblikovane, hiša ima pozlačeno strešno okno, strop pa je poslikan s freskami angelov in oblakov. Jugoslavija je Beeckmanovo hišo, sicer zgrajeno 1904, kupila leta 1947. »Vse je nedotaknjeno. Tisti, ki to kupi, bo imel v lasti del zgodovine New Yorka,« je povedal Tristan Harper, predstavnik agencije Douglas Elliman, ki lastnino nekdanje države prodaja brez stroškov provizije za prodajalca. Na vrhu hiše naj bi se tudi nahajala posebna soba, v kateri se ni dalo prisluškovati, okna pa so bila neprebojna.

Twitter
Na vrhu ročno oblikovanega stopnišča se je nahajala Titova skrivna soba.

Velika razprodaja skupnega premoženja

Denar od prodaje hiše bo razdeljen med naslednice nekdanje države, Slovenija pa bo v skladu s sporazumi o nasledstvu dobila štirinajst odstotkov kupnine. Kot pravijo pri agenciji Douglas Elliman, je razkošna hiša s številnimi zgodbami pritegnila kar nekaj potencialnih kupcev. Nekateri mediji so omenjali zanimanje znanega filmskega igralca Roberta De Nira. Poleg newyorških nepremičnin pa so naprodaj tudi hiše v Srednjeafriški republiki, Gvineji, Zambiji in Francoski Gvajani. Slovenija je sicer v last in upravljanje do zdaj dobila deset nepremičnin.

Twitter
V hiši na Peti aveniji je bil leta 1961 podpisan sporazum o ustanovitvi gibanja Neuvrščenih.