Policisti in vojaki

Visok dodatek za pripravljenost za določene javne uslužbence

G.G./STA
21. 3. 2017, 11.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo predvidoma v ponedeljek parafirali aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor, po katerem bi javnemu uslužbencu za pripravljenost na določenem kraju pripadal dodatek v višini 50 odstotkov urne postavke osnovne plače.

Arhiv Reporterja
Gre za dodatek, ki se odreja zlasti v Slovenski vojski in tudi policiji.

Sedaj veljavna kolektivna pogodba določa, da javnemu uslužbencu pripada dodatek za čas stalne pripravljenosti v višini 20 odstotkov urne postavke osnovne plače, kolikor bi še naprej znašal dodatek za pripravljenost na domu.

Višji dodatek, v višini 50 odstotkov urne postavke osnovne plače, pa bi javnemu uslužbencu pripadal, če mu je v skladu s posebnimi predpisi na področju obrambe, varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, policije ter vzgoje in izobraževanja odrejena pripravljenost na določenem kraju. V skladu s predpisi na področju obrambe, ki izenačujejo pripravljenost na določenem kraju in pripravljenost na delovnem mestu, bi tak dodatek pripadel tudi javnemu uslužbencu na področju obrambe, ki mu je odrejena pripravljenost na delovnem mestu.

Za podpis aneksa morajo v sindikatih dobiti še soglasje svojih organov. Če pri tem ne bo zapletov, bo parafiranju sledil podpis, ena od možnosti je, da bo ta teden kasneje. Na ministrstvu za javno upravo finančni učinek na letni ravni ocenjujejo na približno 3,4 milijona evrov.