Reševanje Agrokorja

Todorića obiskal mogočen kitajski bankir

M.K.
21. 3. 2017, 10.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prvega moža prezadolženega Agrokorja je obiskala delegacija ICBC, ene od štirih največjih kitajskih komercilanih bank.

Reuters
Jiang Jianqing velja za vrhunskega poznavalca finančnih kriz.

Maksim Poletajev, namestnik direktorja ruskega Sberbanka, ki je največji upnik Agrokorja, je že pred dnevi za Bloomberg potrdil, da se bo banka skupaj z drugimi Agrokorjevimi upniki sestala in da bodo razpravljali o imenovanju “svojih” ljudi na ključne položaje hrvaškega koncerna. To bi pomenilo manjšo svoboda Todorića v upravljanju s posli.

Ivica Todorić zdaj rešitev očitno išče pri Kitajcih. Včeraj ga je v Zagrebu obiskala delegacija ICBC, ki je, glede obseg lastnine, druga največja banka na svetu, piše 24Sata.

Hrvaški tednik Nacional v današnji izdaji piše, da se Todorić pogaja o prodaji dela Agrokorja. Todorića je sinoči obiskal eden najvplivnejših svetovnih bankirjev in dolgoletni prvi mož ICBC Jiang JianqingJianqing je skupaj z drugimi člani delegacije prišel v Kumlerove dvore v Zagrebu, kjer sicer domuje družina Todorić.

ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) je ena od štirih največjih kitajskih komercialnih bank, ki so v državni lasti. Jianqing je na vrhu kitajskega bančništva že skoraj 40 let. Časopis Bloomberg ga je proglasil za "vrhunskega poznavalca finančnih kriz".