Rešitev za minus

Davkoplačevalci po bankah krili tudi izgubo UKC Ljubljana?

T.L./STA
18. 3. 2017, 13.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Generalni direktor UKC želi, da bi država prek državnega proračuna pomagala pokriti vsaj del starih izgub, da bodo v prihodnje lažje poslovali.

STA
UKC bi proračunski denar.

Generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač ob lanskoletni izgubi bolnišnice v višini več kot 25 milijonov evrov meni, da so nekaj vendarle naredili, saj bi bila izguba sicer še višja. Niso pa se odločili za agresivno zniževanje obsega zdravljenj, ki bi kljub prihrankom škodilo bolnikom, je dejal za današnji Dnevnikov Objektiv.

Kopač priznava, da je veliko bolnikov, ki jim zaradi izgube ne morejo zagotavljati najboljših pogojev za zdravljenje. "Poskrbeti moramo za vse bolnike, zato ne smemo povečevati izgube," je poudaril.

Po njegovi oceni bi bilo prav, da bi vlada prek državnega proračuna pomagala pokriti vsaj del starih izgub, da bodo v prihodnje lažje poslovali. "Ne nazadnje smo v Sloveniji pokrivali tudi izgube bank. Ne vem, zakaj bi bili do zdravstva bolj skopi," je dejal.

Doslej se niso odločali za agresivno varčevanje, tako da niso zniževali števila zdravljenj. A če položaj glede financiranja ne bo nič boljši, se bodo roki, v katerih plačujejo dobaviteljem, po njegovi oceni verjetno še podaljševali.

Zdravili skoraj 3500 ljudi več

Spomnil je, da so lani zdravili 3498 bolnikov več, kot so jih predvidela plačila zdravstvene blagajne. Opravili so tudi več zdravljenj kot leto prej. Priznava pa, da prednostnega programa za skrajševanje čakalnih dob v nekaterih delih niso v celoti izpolnili.

Brez dodatnega denarja ne bo mogoče slediti državam, s katerimi se želimo primerjati, je opozoril. Po njegovem mnenju bi bilo prav, da bi del teh večjih potreb prevzel državni proračun. Ne trdi, da ni mogoče izboljšati organizacije dela, a vseh težav s tem po njegovih besedah ne bi rešili.

Kaj je z nižanji stroškov nabave? Po preučevanju pogajanja 

Glede napovedanih ukrepov za nižanje stroškov nabave je dejal, da so do zdaj preverjali trg za posamezno storitev ali material, pa tudi cene v tujini. Trenutno so sredi pogajanj s številnimi sedanjimi dobavitelji in tudi morebitnimi novimi. Če pogajanja za znižanje cen ne bodo uspešna, bodo šli v nove razpise, je napovedal.

Ne morejo preverjati tistih, ki delajo tudi pri drugih

Sicer pa Kopač ne ve, ali se zaposleni, ki opravljajo popoldansko delo, držijo omejitev ur, ki jih postavijo ob soglasju za delo pri drugem delodajalcu. Tega po njegovih besedah ne morejo preverjati. Prav tako nimajo možnosti za preverjanje, ali kdo od zaposlenih v drugih javnih zavodih ali pri zasebnikih morda dela brez soglasja.

Zagotovil je, da je dokumentacija kot podlaga za nakup robota, s katerim bi lahko opravljali operacije v urologiji, ginekologiji in abdominalni kirurgiji, pripravljena in jo bodo v kratkem poslali na ministrstvo za zdravje. Pričakovana cena znaša približno dva milijona evrov, tako da si bolnišnica ne more privoščiti tega nakupa.

Robot je za prihodnost UKC Ljubljana kot terciarne institucije, ki vodi razvoj slovenskega zdravstva, nujnost, opozarja. Tudi sicer bi lahko po njegovi oceni s sodobnejšo opremo v istem času opravili več posegov kot zdaj. "Že to, da se oprema kvari, povzroča nepotrebne zastoje," je dejal.