Brezposelnost

O opaznem izboljšanju razmer med mladimi ne moremo govoriti

Matej Klarič
15. 3. 2017, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pisali smo že o tem, da sta se predsednik vlade Miro Cerar in ministrica za delo Anja Kopač Mrak hvalila s tem, da se je v letih 2015 in 2016 zaposlilo 50 tisoč mladih. Preverjali smo, kaj se skriva za temi lepimi besedami in številkami.

Dreamstime
Vladi kljub drugačnemu zatrjevanju na področju zaposlitev mladih ni uspelo narediti večjih pozitivnih sprememb.

Kot kažejo podatki, to sicer skoraj drži, saj se je zaposlilo 47.500 mladih do 29. leta starosti. Toda pri tem sta Cerar in Kopač Markova pozabila izpostaviti, da so številke skoraj primerljive s predhodnimi leti.

Leta 2014 se je celo zaposlilo dva tisoč ljudi več kot leta 2015. Hvaljenje s takšnimi številkami je zato že na prvi pogled zavajajoče, če pri tem pustimo ob strani tudi to, kako kvalitetne so te zaposlitve in kako plačana so ta delovna mesta, kjer se mladi zaposlijo. Tega namreč ne beležijo, čeprav bi bil ta podatek za generacije, za katere se predpostavlja, da bodo prve živele slabše od svojih staršev, še kako zgovoren za njihov materialni položaj. Veliko mladih se je tako na primer primoranih zaposliti prek espeja, ker je to ceneje za delodajalce. In prav med temi mladimi jih je po podatkih skoraj tretjina takih, ki živijo pod pragom revščine.

Številni v tujino

Podatki res kažejo, da se je od leta 2014 število brezposelnih mladih do vključno 29. leta starosti zmanjšalo za skoraj 13 tisoč, toda število zaposlenih mladih ne sledi tem številkam, saj se v zadnjih letih ni toliko povečalo. Verjetno določen del mladih ni zabeležen v teh statistikah, ker so bili izbrisani z zavoda. Nekateri pa so odšli v tujino in s tem zmanjšali delež brezposelnosti. Med letoma 2014 in 2015 se je tako na primer brezposelnost zmanjšala za 3800 mladih oseb. Toda v istem letu se je odselilo kar 3018 mladih, prek espeja pa se jih je zaposlilo okrog 1000, kar pomeni, da je celotno zmanjšanje števila brezposelnih posledica selitev in verjetno prisilne espeizacije. Pri čemer so pri espejih upoštevani samo tisti, ki so bili ustanovljeni ob odjavi z zavoda, ker pomeni, da je njihovo število še višje.

Pozitivni trend je premalo

Če podatke primerjamo z letom pozneje, ko se je brezposelnost zmanjšala za približno 3600 ljudi, dobimo podobne rezultate. Ustanovljenih je bilo približno 850 podjetij. Izseljenih pa 4042, torej še 1000 več mladih kot leto prej. Spodbudnejši so podatki za zadnje leto, ko je brezposelnost padla za skoraj 5500 ljudi, prek espeja pa se je zaposlilo nekaj manj kot 800 mladih. Podatkov o v tujino izseljenih pa še ni.

Določeni pozitivni premiki, ki so gotovo posledica tudi pozitivnih gospodarskih trendov pri nas, so torej opazni, vendar so premalo izraziti, da bi lahko govorili, da je za njih najbolj zaslužna vlada, še sploh, ker o opaznem izboljšanju položaja mladih, s katerim se hvali vlada, nikakor ne moremo govoriti.