Preganjanje slovenščine

Avstrijska Koroška: slovenska politika se je zbudila

T.L./STA
16. 2. 2017, 19.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Avstrijska veleposlanica je Borutu Pahorju zagotovila, da je bil predlog mišljen v dobri veri.

STA
Cerar in Erjavec

Premier Miro Cerar je danes na twitterju predlog sprememb deželne ustave avstrijske Koroške označil za nedopustnega. Kot je poudaril, bo vlada storila vse, da zaščiti slovenščino na avstrijskem Koroškem. Predlog bi sicer kot deželni jezik vpeljal zgolj nemščino.

"Predlog, da se kot uradni deželni jezik Koroške v novi deželni ustavi navede zgolj nemški jezik, je nedopusten," je na twitterju zapisal premier. "Naša vlada skupaj s pristojnima ministroma Gorazdom Žmavcem in Karlom Erjavcem bo naredila vse, da zaščiti slovenščino na avstrijskem Koroškem," je ob tem dejal v video posnetku, objavljenem na družbenem omrežju. Osnutek nove deželne ustave avstrijske Koroške predvideva, da bi kot deželni jezik vpeljali zgolj nemščino. To je naletelo na ogorčen odziv tamkajšnje slovenske narodne skupnosti, kot tudi na kritike v Sloveniji.

Erjavec na srečanje prihodnji teden

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je ob robu koalicijskega vrha na Brdu pri Kranju napovedal, da se bo v ponedeljek ali torek verjetno srečal z deželnim glavarjem avstrijske Koroške Petrom Kaiserjem. V ponedeljek pa se bo sestal tudi s predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

Na podlagi te razprave se bodo po ministrovih besedah tudi odločili, kakšni bodo nadaljnji koraki. "Naš cilj je predvsem uresničevati interese slovenske manjšine. Kot minister za zunanje zadeve si želim, da bi te interese čim bolje uresničili. Zato je ponedeljkov sestanek izrednega pomena," je poudaril.

V začetku prihodnjega tedna pa naj bi se srečal tudi s deželnim glavarjem. V sredinem pogovoru za časnik Delo je spomnil, da mu je Kaiser pred letom dni omenjal, da bodo spreminjali deželno ustavo in da nameravajo v njej definirati status slovenske manjšine v pozitivnem smislu.

"Zdaj pa lahko na osnovi zadnjih informacij ocenjujemo, da je šel njihov projekt v povsem napačno smer. Vidimo, da želita ljudska in svobodnjaška stranka spremembo deželne ustave izkoristiti za zniževanje standardov do slovenske manjšine. To ni dobro in to obsojam," je dejal Erjavec.

Avstrijska veleposlanica: Predlog je bil mišljen v dobri veri

Predsednik republike Borut Pahor se je danes sestal z veleposlanico Avstrije v Sloveniji Sigrid Berko in se z njo pogovoril o razmerah, ki so nastale zaradi predloga o spremembi deželne ustave avstrijske Koroške. Strinjala sta se, da je treba v dialogu poiskati rešitev, ki bo v prvi vrsti sprejemljiva za slovensko manjšino na avstrijskem Koroškem.

Kot so še sporočili iz urada predsednika republike, je veleposlanica v pogovoru predstavila zakonsko in politično ozadje omenjenega predloga spremembe deželne ustave in izpostavila, da je bil predlog mišljen v dobri veri.

Sogovornika sta na koncu poudarila, da so odlični odnosi med Slovenijo in Avstrijo velikega pomena in da si je zanje potrebno prizadevati.