Župan na tnalu

Po mestni hiši straši duh deklice, zato krajani zahtevajo eksorcista

R.T.
16. 2. 2017, 19.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Župana majhnega kraja v bližini Granade so preplavili pozivi, naj najame izganjalca hudiča, saj so zaposleni v mestni hiši prepričani, da v njej straši. Duha jim je uspelo celo fotografirati.

Profimedia
Župan ne naseda vraževerju.

3. februarja pozno zvečer je uslužbenec v mestni hiši v španskem kraju Vegas del Genil zaključeval svoje delo, ko se je soba nenadoma ohladila. »Pisarno je naenkrat zajel mraz, oblekel sem plašč in se odpravil na stranišče,« je za časnik Ideal povedal mestni svetnik, ki je želel ostati neimenovan. »Takrat sem na hodniku zaslišal nenavaden prasketajoč zvok, kot bi nekdo po tleh vlekel pile,« je nadaljeval.

Ker se je ustrašil, da bi na delu zalotil vlomilce, ni želel prižgati luči. Iz žepa je izvlekel telefon, da bi poklical policijo, vendar se je odločil najprej posneti fotografijo, če bi na hodniku ujel še kakšno postavo. Ker je kazalo, da je hodnik prazen, se je vrnil v pisarno, kjer si je fotografijo ogledal še enkrat. Po podrobnejšem pregledu je na njej opazil silhueto otroka, podobno prikazni. V strahu se je zaklenil v pisarno in fotografijo prek aplikacije Whatsapp posredoval sodelavcem. Eden od njih se je nemudoma odpravil v mestno hišo ter pretresenega in prestrašenega prijatelja odpeljal domov.

Za drastičen korak se je odločila tudi ena od svetnic, ki je na tem hodniku tudi sama »občutila nekakšno prisotnost.« Tako je v hišo povabila strokovnjaka za zdravljenje z metodo Reiki, ki naj bi poskrbel za »očiščenje.«

Leandro Martin, župan kraja z 10.400 prebivalci, je najprej menil, da gre za neslano šalo, vendar se je nad »nenaravnim« mrazom v tistem delu stavbe naslednji dan pritoževal še drugi uslužbenec. Župan je zato naročil pregled ogrevanja, pri katerem pa niso ugotovili nobenih nepravilnosti. Zgodba in fotografija sta se kmalu razširili med krajani, zaradi česar so se sprožile vse vrste govoric, vključno z legendo, da je pred leti v tej stavbi umrla mlada deklica.

Župan Leandro je kot zaprisežen skeptik dejal, da so stvari ušle izpod nadzora in da gre za kolektivno psihozo. Prebivalci ga sicer zasipavajo s pozivi, naj najame izganjalce duhov ali hudiča, vendar Leandro vztraja, zanj so prednostna naloga »zemeljske zadeve«, pravi in dodaja: »Kako naj upravičim najem eksorcista, ko pa so v mestu ljudje brez elektrike?«