Pomoč s kavča

Pomagajte Nasi pri iskanju skrivnostnega devetega planeta

S.R.
16. 2. 2017, 18.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Dokazi o obstoju izmuzljivega devetega planeta v našem Osončju se kopičijo že vse od januarja 2016. Zdaj astronomi za pomoč pri iskanju prosijo tudi splošno javnost.

Profimedia
Ilustracija devetega planeta

Kuiperjev pas  je asteroidno področje na zunanjem delu Osončja, ki se razteza od Neptunovega tira (30 a. e.) do 50 a. e. od Sonca.

Čeprav planeta do zdaj ni opazil še nihče, so znanstveniki dokazali, da na objekte v Kuiperjevem pasu deluje privlačna sila, ki je ni mogoče pripisati osmim nam znanim planetom. Računalniški modeli kažejo, da je najverjetnejši krivec za to silo skrivnostni deveti planet, ki za pot okoli Sonca potrebuje do 20.000 let, njegova masa pa je desetkrat večja od Zemljine.

Morda se zdi, da znanstvenikom iskanje tako velikega objekta ne bi smelo predstavljati velike težave, vendar je na podlagi ocen planet od Sonca oddaljen kar 149 milijard kilometrov. 

Astronomi so se zdaj odločili, da v iskanje vključijo splošno javnost, zato so zagnali nov projekt z imenom Backyard Worlds: Planet 9, katerega najboljši del je ta, da lahko sodelujete kar iz zavetja svojega doma. Sodelujoče tako pozivajo, naj za morebitnimi sledovi devetega planeta pregledajo kratke videoposnetke, sestavljene iz fotografij, posnetih z Nasinim vesoljskim teleskopom Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE). V posnetkih je treba označiti objekte, za katere se zdi, da se premikajo. Nasa za samodejno prečesavanje teh območij v vesolju že uporablja računalniške programe, vendar je njihova učinkovitost zaradi kozmičnega sevanja ozadja nekoliko omejena.

Iskanje devetega planeta sicer ni edini cilj tega projekta, znanstveniki bodo veseli tudi, če sodelujoči opazijo kakršne koli sledi rjavih pritlikavk, skrivnostnih teles z nizko maso ter velikostjo nekje med orjaškimi planeti in manjšimi zvezdami.