Projekt Zvitorepec

FOTO: Mustrovi junaki na pomoč invalidom

sr
15. 2. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zavod za razvoj skupaj z Mikijem Mustrom snuje projekt za boljšo zaposljivost in splošno socialno vključenost invalidne populacije na področju kulture.

zavod-razvoj.si
Medgeneracijsko multikulturno-produkcijsko središče predstavlja edinstveno priložnost za trajno zaposlovanje invalidov.

Se še spomnite posrečenih likov striparja Mikija Mustra – Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika? Kdo bi si mislil, da bi prav ti liki lahko po tolikih letih nekomu še vedno popolnoma spremenili življenje. Pa ga lahko. Ne kar komurkoli, temveč invalidni populaciji, ki je težje zaposljiva.

Muster za invalide

Zavod Razvoj iz Maribora snuje projekt Zvitorepec na zapuščini pionirja slovenskega stripa Mikija Mustra, ki je pred 64 leti ustvaril like Zvitorepca in drugih stripovskih junakov. Zavod ima namreč z Mikijem Mustrom dogovor o uporabi vseh njegovih stripovskih zgodb in likov za izvajanje neprofitne dejavnosti ter za potrebe razvoja novih delovnih mest in delovnih programov, primernih oziroma ustrezno prilagojenih za delo in zaposlitev invalidov.

Priložnost za zaposlovanje

Namen projekta Zvitorepec je vzpostavitev medgeneracijskega multikulturno-produkcijskega središča v Mariboru ali Pomurju, ki bo invalidom, enako kot drugim, omogočal vključevanje v socialno-kulturno okolje.Vključevali se bodo kot obiskovalci kulturnih prireditev (predstav, razstav, literarnih ur …) in ustvarjalnih delavnic (lutkovne, likovne, fotografske, plesne …). Omogočeno jim bo aktivno sodelovanje kot pomoč pri organizaciji ter izvedbi različnih kulturnih prireditev in ustvarjalnih delavnic. S projektom želijo odpirati nove delovne možnosti in zaposlitve v produkcijskih delavnicah, ki bodo po zaključku operacije organizirane kot zaposlitveni center. Projektne aktivnosti bodo vključevale dejavnosti različnih vsebin po stripovskih predlogah Mikija Mustra, zlasti po zgodbah njegovih likov Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika.

zavod-razvoj.si
Na kulturni praznik so razstavili izdelke iz delavnic.

Slovenska blagovna znamka

Poleg vzpostavitve medgeneracijskega multikulturno-produkcijskega središča, ki predstavlja edinstveno priložnost za trajno zaposlovanje invalidov na področju kulture, pa so tukaj še drugi cilji, ki jih želijo doseči v Zavodu Razvoj. Želijo si, da bi se Mustrovi stripovski junaki uveljavili kot splošno prepoznavna slovenska blagovna znamka. Cilj je še ustanovitev zaposlitvenega centra za invalidno populacijo, v katerem bodo invalidi izdelovali spominke, slikanice, družabne igre po Mustrovih predlogah, in ustanovitev prvega slovenskega parateatra, v katerem bi potekale lutkovne in gledališke predstave z Mustrovimi junaki.