Po domače

66-letni Janez je v delavnici predeloval orožje in naboje

Janja Ambrožič/Dolenjski list
14. 2. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V dveh hišnih preiskavah so policisti našli več pušk, revolverjev in pištol, delov orožja ter nabojev. Na sodišču je nato priznal krivdo in dobil pogojno kazen.

J. A., arhiv DL
Janez Erjavec je doma zbiral in tudi predeloval orožje.

Erjavca so zaradi nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom obsodili na pogojno kazen deset mesecev zapora v preizkusni dobi treh let. 

Za 66-letnega Janeza Erjavca z Dobrave pri Stični bi lahko rekli, da je velik ljubitelj orožja, a preiskava je pokazala, da se je v svoji delavnici na črno ukvarjal tudi s predelavo orožja in polnjenjem nabojev. V naslednjih treh letih bo moral paziti, kaj počne, sicer bo moral za deset mesecev v zapor.

Tako se glasi kazen z novomeškega okrožnega sodišča po predlogu višjega državnega tožilca Bojana Avbarja. Ta je obtoženemu povedal, da je zagrožena kazen bistveno višja, od enega leta do deset let. Poleg tega mu je sodnica Mojca Hode izrekla varnostni ukrep: odvzem orožja, za katero nima dovoljenj.

Nekdo ga je izdal

Zasegli so mu 18 kosov orožja, več delov zanj in več kot tisoč nabojev. Ker se je kazenski postopek zaključil, bo Erjavec orožje, za katero ima ustrezne listine, dobil nazaj.

Morda do Erjavca, ki je tudi lovec, možje postave nikoli ne bi prišli, če ga ne bi zatožil možakar, ki so mu zasegli nezakonito orožje in strelivo. Ta je povedal, da ga je nabavil pri Erjavcu.

Prvo hišno preiskavo so opravili januarja 2014 in takrat zasegli orožje, za katero je imel orožne liste, kot tudi nelegalno orožje in strelivo. Zaseženo so preverili in med drugim ugotovili, da je imel dve puški repetirki, ki sta imeli vtisnjeni isti številki, za eno je imel listino, za drugo pa ne. Policija je ugotovila, da je bila slednja predelana, kar pomeni zlorabo orožja. Imela je celo enak kaliber kot nemška jurišna puška sturmgewehr 44, ki so jo med drugo svetovno vojno v Nemčiji razvili za padalske enote.

Predeloval orožje

Obtoženi je v svojih prostorih, kjer je imel stroje za predelavo kovin in orožja, hranil večjo količino nelegalnih cevi in delov za strelno orožje. Policisti so na domu obtoženega in na naslovu njegove tašče konec maja 2014 opravili še eno hišno preiskavo. Našli so še nekaj orožja, za katero je imel dovoljenja, a ga ni pravilno hranil, zato so ga odpeljali, pa tudi ročno bombo, strelivo in opremo.