Izberete lahko sami

Že imate dimnikarja?

Janja Ambrožič
12. 2. 2017, 08.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Od letos lahko dimnikarja izbiramo sami, in sicer s seznama ministrstva za okolje in prostor, na katerem je trenutno 92 podjetij, v kratkem pa jih bo še več.

STA
Slika je simbolična.

Kdor dimnikarja ne bo izbral do konca junija, se bo štelo, da ostane pri izvajalcu, ki je 31. decembra opravljal dimnikarske storitve na območju, na katerem se nahaja njegova kurilna naprava. V tem primeru bo od 1. julija letos do 30. junija 2018 pri njih storitve opravljal dosedanji koncesionar.

DELA DOVOLJ ZA VSE

Nova pravila so tudi poslovna priložnost za dimnikarje, ki so bili doslej zaposleni pri koncesionarju. Iz Sevnice denimo, kjer je sedež družbe, ki je imela doslej koncesijo za celotno Posavje, prihajajo že štiri pooblaščena dimnikarska podjetja. »Doslej sem delal za koncesionarja, zdaj pa sem šel na svoje. Mislim, da je dela dovolj za vse. Veliko strank me že pozna, vedo, kdo sem in kako delam, tako da se ne bojim, da ne bi imel posla,« pravi Bojan Blažič, ki je s. p. odprl z novim letom.

In kako si izbrati dimnikarja? »Čeprav nekatera podjetja ljudem že dajejo v podpis izjave o izbiri, naj povem, da zakon tega še ne predvideva. Kdor pokliče mene, ga vpišem v evidenco, ko bo ministrstvo določilo obliko in vsebino izjav o izbiri dimnikarja, jih bodo pa podpisali. Računam, da jih bomo dobili do konca marca,« dodaja Blažič.

STA

NASVETI VCP DIMNIK

Marko Rudman iz Vseslovenske civilne pobude (VCP) Dimnik svetuje, naj pred izbiro dimnikarja pridobimo vsaj dve ponudbi. »V zahtevku navedite, kakšno kurilno napravo imate, kakšne storitve želite in kdaj naj bodo opravljene. Na spletni strani VCP Dimnik je objavljen obrazec, ki vam je lahko v pomoč. Po 1. juliju 2017 bodo namreč cene dimnikarskih storitev različne, oblikovala jih bodo dimnikarska podjetja. Vlada bo določila le maksimalne cene in posamezne dimnikarske družbe bodo konkurirale med seboj,« poudarja Rudman.

»Obstaja tudi druga možnost: da se prepustijo obstoječim koncesionarjem, ki jim je ministrstvo za okolje in prostor s pospešenim podaljševanjem koncesijskih pogodb za leto 2016 omogočilo, da bodo dimnikarske storitve lahko nadaljevali. V tem primeru se bodo dimnikarske storitve opravljale na enak način kot doslej in po maksimalni dopustni ceni.«

STA
Uporabnik naj naprej primerja cene urnih postavk posameznih storitev med različnimi dimnikarskimi družbami in tako izbere družbo, ki bo zanj najugodnejša.

Rudman svetuje, naj uporabniki dimnikarjem ne podpisujejo nobenih dokumentov in si s tem onemogočijo kasnejše reklamacije in zavrnitev računa. »Dimnikarskih storitev ne plačujte na roke v gotovini, temveč le po izdanem in preverjenem računu.«