Predsednik Evropske komisije

Juncker se ne bo potegoval za nov mandat

K.A./STA
11. 2. 2017, 18.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je napovedal, da se ne bo potegoval za nov mandat na čelu komisije, ko se mu bo leta 2019 iztekel prvi mandat.

Reuters
V primeru napada bi se moral tudi Juncker ravnati po uradnih navodilih.

"Bila je prijetna predvolilna kampanja" leta 2014, je dejal Juncker za nemški radio Deutschlandfunk, ki bo obširnejši intervju s predsednikom Evropske komisije objavil v nedeljo. "Vendar druge ne bo, ker v drugo ne bom kandidiral," je zatrdil.

62-letni bivši konservativni luksemburški premier in dolgoletni vodja evroskupine je vodenje Evropske komisije prevzel novembra 2014. Mandat predsednika komisije traja pet let, število mandatov ni omejeno.

Predsednika izvršnega organa EU izvoli Evropski parlament na predlog Evropskega sveta, ki ga sestavljajo voditelji držav ali vlad.

Juncker je bil na položaj izvoljen kljub ostremu nasprotovanju Velike Britanije, ki pa zdaj tako ali tako zapušča unijo.

Juncker je pozval države EU, naj bodo močne in enotne pri soočanju z izzivi, je pa priznal, da resno dvomi, ali imajo članice enake cilje.

"Je prišel čas, ko mora EU 27 držav pokazati enotnost in povezanost? Da, kar se tiče brexita in (ameriškega predsednika Donalda) Trumpa (...), vendar imam upravičene dvome, da se bo to zares zgodilo. Ali si Madžari in Poljaki želijo istih stvari kot Nemci in Francozi? Resno dvomim," je dejal Juncker.