Mobilna verzija
04:14 20. september 2017

Vozniški izpit po novem še dražji

J.P. Ljubljana
64 Posodobljeno: 10:02 / 09.8.2017

Ministrstvo za infrastrukturo je pripravilo nov Zakon o voznikih. Državni zbor ga je potrdil decembra lani, veljati pa začne v četrtek, 12. januarja.

Šola vožnje

Z novim zakonom bodo pristojni veliko lažje izvajali nadzor nad šolami vožnje. Foto: Bobo

Zakon usklajuje zakonske določbe z evropsko zakonodajo, med drugim tudi globe za prekrške. Podaljšuje se tudi rok za zamenjavo vozniških dovoljenj na obrazcih, ki so bili izdani pred julijem 2009. Nov rok za menjavo je 19. januar 2023. »Ureja se tudi ena od temeljnih zahtev za izdajo vozniškega dovoljenja – običajno prebivališče, ki je kraj, kjer oseba živi najmanj 185 dni v tekočem letu,« so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

Pogodba o zaposlitvi

Za novince v kategorijah A2 in A oziroma motorna kolesa je po novem obvezno dodatno usposabljanje za voznike začetnike, četudi so ta program pred tem že opravili za kategorijo B.

To je posebno pozornost namenila šolam vožnje, saj bo po novem zakonu Agencija za varnost prometa dobila več pristojnosti, tudi glede ugotavljanja kršitev. Ta bo lahko šolo vožnje v primeru hujših kršitev izbrisala iz registra šol voženj, »pri čemer ponovni vpis z istim zakonitim zastopnikom ali strokovnim vodjem šole vožnje ni mogoč najmanj tri leta«. Po novem bo ureditev delovnih razmerij učiteljev vožnje mogoča le še na podlagi sklenjene pogodbe o zaposlitvi, kar bodo morale šole vožnje urediti v pol leta. Zakon nadalje določa, da »zakoniti zastopnik vožnje ne more biti oseba, ki je bila pravnomočno obsojena za kaznivo dejanje zoper življenje in telo, spolno nedotakljivost, pravni promet, premoženje ali ogrožanje varnosti prometa z zaporno kaznijo najmanj treh let«. Ministrstvo za infrastrukturo bo nadalje določilo tudi najnižjo ceno učne ure za usposabljanje kandidatov za voznike.

Ceno izpita za vozniško dovoljenje pa bo po poročanju Žurnala24 določala Agencija za varnost prometa, ki je napovedala dvig cene, saj zdajšnja menda ne pokriva osnovnih stroškov izpitne komisije.

Tuje organizacije

Obeta pa se še ena novost. »Odslej lahko v Sloveniji izvajajo programe šol voženj tudi tuje organizacije, ob ustreznem spoštovanju pristojne zakonodaje in pridobitvi dovoljenj,« sporočajo z ministrstva.

Vaš prispevek