Serijski morilec

Priznanje: pokončal je še vsaj 59 žensk

J.P.
11. 1. 2017, 11.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nekdanji policist, ki se je prelevil v serijskega morilca, je priznal, da je umoril vsaj še 59 žensk.

Profimedia
Vse njegove žrtve so bile iz Angarska.

Priznal je dve leti po tistem, ko so ga za 22 umorov obsodili na doživljenjsko zaporno kazen. Zdaj je obtožen še dodatnih 47 umorov.

Mihail Popkov, znan tudi kot 'volkodlak', bi tako lahko umoril kar 81 ljudi, kar bi 52-letnika na seznamu ruskih serijskih morilcev uvrstilo pred zloglasnega Andreja Čikatilo, ki so ga leta 1994 usmrtili zaradi vsaj 52 umorov.

Sodeloval je pri preiskavah

Sibirski serijski morilec je moril od leta 1994 pa do sredine prvega desetletja novega tisočletja, po nekaterih poročilih celo do leta 2012 – torej skoraj do aretacije. Policijske vrste je zapustil leta 1998, s čimer je presenetil številne sodelavce, saj se mu je obetala uspešna kariera. Kot se je izkazalo, je sodeloval pri več preiskavah svojih umorov.

Ruski mediji špekulirajo, da si skuša Popkov s priznanji le podaljšati čas v priporu v Irkutsku, kjer se trenutno nahaja, sicer bi ga že premestili v strogo varovan zapor, kjer bi bil prikrajšan za marsikatero ugodje.

Vse njegove žrtve – najmlajša je bil 15-letni deček – so bile iz Angarska, mesta na vzhodu Sibirije, kjer je živel z ženo in hčerko.

Preživeli sta le dve žrtvi

Trupla žrtev je puščal v okoliških gozdovih, ob cestah in celo na lokalnem pokopališču. Večina trupel je bila golih, obdukcije pa so razkrile, da je ženske, preden jim je vzel življenje, posilil. Popkov naj bi pozneje dejal, da je z umori prenehal zaradi erektilne disfunkcije. Moril je s sekirami, noži, izvijači, šili in vrvmi. Žrtve je najprej omrtvičil, nato pa jih posilil in iznakazil. Eni ženski je izrezal srce. Preživeli sta le dve žrtvi – obe sta jo odnesli s hudimi poškodbami.

Na žrtve je prežal izza volana svojega avtomobila. Vedno v policijski opravi jim je ponujal prevoz, nekajkrat celo v policijskem vozilu. Pozneje je priznal, da je začel ženske pobijati po tistem, ko je postal prepričan, da ga žena vara z drugim moškim.

Krivdo je priznal

Leta 1998 so formirali posebno preiskovalno skupino, da bi ga ujeli. Dve leti pozneje je zaradi neučinkovitosti sledilo prestrukturiranje. Preiskava je obstala. Pisalo se je leto 2012, ko so primer znova odprli, Popkovo usodo pa je zapečatila nova analiza vzorcev DNK (še prej so preiskovalci analizirali na stotine vzorcev semenske tekočine tamkajšnjih mož postave). Junija tistega leta so ga pridržali v Vladivostoku, od koder je nameraval pobegniti na Kitajsko. Vzorec sline je pokazal, da je morilec on. Krivdo je priznal leta 2015.

Ruski mediji špekulirajo, da si skuša Popkov s priznanji le podaljšati čas v priporu v Irkutsku, kjer se trenutno nahaja, sicer bi ga že premestili v strogo varovan zapor, kjer bi bil prikrajšan za marsikatero ugodje.