Zakulisne igrice

Ali Židana utapljajo v kozarcu terana?

lt
29. 12. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Slovenija izgublja še eno v vrsti bitk s hrvaško zunanjo diplomacijo. Če bodo Hrvati uspešni v Evropski komisiji, bi lahko izgubili geografsko zaščiteno znamko vina teran. Pri tem gre južnim sosedom na roko domnevna neenotnost slovenskega političnega vrha.

STA
Erjavec in Cerar naj bi svojim naročila, naj glede vprašanja terana na evropski ravni molčijo.

Kmetijski minister Dejan Židan je konec prejšnjega tedna napovedoval, da bo Slovenija izkoristila vsa pravna sredstva za zaščito slovenskih proizvajalcev. Pri tem ni izključeval niti tožbe proti Evropski komisiji (EK).

Kraški vinarji so večkrat opozorili, da Hrvaška krši pravni red Evropske unije (EU), saj dopušča, da se v hrvaških trgovinah trži vino z oznako teran, čeprav ni bilo pridelano na kraški planoti. S 30. junijem se je namreč izteklo triletno obdobje po vstopu Hrvaške v EU, v katerem so hrvaški pridelovalci še lahko prodajali zaloge tega vina.

STA
Bodo Židanu nalili čistega vina in ga nato obtoževali, da je k sodčku pristavil prevelik lonček?

Židana pustili na cedilu?

Po neuradnih informacijah naj bi koalicijski partnerici Desus in SMC Židana pri tem boju pustili na suhem. Premier Miro Cerar naj bi tako slovenski komisarki Violeti Bulc naročil, naj se s temi rečmi ne ukvarja, podobno naj bi storil tudi zunanji minister Karl Erjavec pri stalnem predstavništvu Slovenije pri EU.

Naši viri trdijo, da gre v tem opaziti politične spletke, s katerimi poskušajo očrniti učinkovitost ministra Židana, ko bo s stranko Socialnih demokratov nastopal na naslednjih parlamentarnih volitvah.

Politiki in zakulisne igrice

Neuradno smo izvedeli, da vlada glede vprašanja terana postopa enotno, vendar viri v SD pri tem niso izključevali možnosti, da se »politiki gredo zakulisne igrice.« Opozorili so nas sicer, da ima kmetijski minister Židan vsa potrebna pooblastila za pogajanje z EK, kar sledi iz sklepa vlade na njeni zadnji seji: »Slovenija vztraja pri trditvi, da Evropska komisija nima več možnosti za podelitev take izjeme Hrvaški, zato bo še naprej aktivno varovala zaščito terana in se zavzemala za zaščito ter izvrševanje pravnega reda EU.«

V okviru tega sklepa vlade deluje tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so nam v pisnem odgovoru pojasnili včeraj. Vlada ter stranki SMC in Desus na naša vprašanja niso odgovorile.

Diplomatske provokacije

»Prepričani smo, da imamo pravne in zgodovinske argumente, ki gredo v prid hrvaškim proizvajalcem,« so v odziv na izjave Židana glede zaščitenosti terana zapisali pri hrvaškem kmetijskem ministrstvu.

Hrvaška in slovenska diplomacija pa sta po debaklu okoli arbitražnega sporazuma sicer kar tekmovali, katera bo drugi zadala hujši udarec. Slovenci smo tako hrvaškega zunanjega ministra Davorja Iva Stierja pred kakšnim mesecem postregli s kranjsko klobaso in teranom. Stier nam ni ostal dolžan, arbitražo je pred zbranimi označil za preživeto.

Nekdanji slovenski diplomat Borut Šuklje je nato na svojem blogu opozoril, da so slovenski diplomati na sestanek stalne mešane komisije, kot je določena v arbitražnem sporazumu, morali čakati kar pred vrati hrvaškega zunanjega ministrstva. Ne le da jih niso sprejeli po diplomatskem protokolu, temveč jih je »sprejel« kar vratar in jih pri tem celo legitimiral, popisal in jim odvzel osebne dokumente.

Grenka praznična darila

Sledila je čokoladna politika: slovenska diplomacija je prejela darilo v obliki čokoladic Kraš, na katerih je bil zemljevid Hrvaške z mejo med državama, vrisano po sredini Piranskega zaliva. Slovenci smo darilo vrnili – v vrečkah z napisom »I feel Slovenia«.