Zgodovinska priložnost

V premirje niso vključene teroristične skupine

G.G./STA
29. 12. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je prekinitev ognja, ki so jo dosegli sirska vlada in tamkajšnji uporniki, označil za zgodovinsko priložnost za končanje skoraj šest let trajajočega sirskega konflikta.

Reuters
Od začetka spopadov v Siriji marca 2011 je v tej državi življenje izgubilo že več kot 310.000 ljudi.
Washington je danes previdno pozdravil napoved prekinitve ognja v Siriji, ki sta jo danes dosegla sirski režim in oborožena opozicija.

"Ta priložnost ne sme biti izgubljena. To je zgodovinska priložnost," je dejal Erdogan in dodal: "To je okno priložnosti, ki je odprto in ne sme biti zapravljeno."

Erdogan je potrdil tudi, da "teroristične skupine" niso vključene v dogovor. Dodal je, da bo Turčija nadaljevala vojaško akcijo proti skrajni skupini Islamska država (IS) in kurdskim milicam na severu Sirije. Po njegovih besedah so države, ki imajo določen vpliv na skupine v Siriji, pokazale "potrebno občutljivost" za uresničitev prekinitve, ki bo veljala za celotno Sirijo.

Turški predsednik je potrdil, da so dogovor o prekinitvi ognja dosegli po pogovorih med opozicijo in predstavniki Rusije, ki so potekali v Ankari. Zavrnil pa je očitke, da želijo z mirovnimi pogajanji v kazahstanski prestolnici Astana tekmovati z mirovnim procesom, ki ga v Ženevi vodijo Združeni narodi. Izpostavil je, da so namenjeni dopolnitvi in podpori pogajanjem v Švici.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred tem na srečanju z ruskim zunanjim in obrambnim ministrom sporočil, da so sirska vlada in oborožena opozicija podpisali tri dokumente - dogovor o prekinitvi ognja na celotnem ozemlju Sirije, dogovor o ukrepih za nadzor prekinitve ognja ter izjavo o pripravljenosti za začetek mirovnih pogajanj.

Gre za prvo vsedržavno prekinitev ognja od septembra, ko je med 12. in 19. septembrom veljala prekinitev ognja, dokler ni zaradi več kršitev dogovor propadel. Pred tem je bila prekinitev ognja vzpostavljena še februarja. Pri obeh dogovorih sta sodelovali Rusija in ZDA.

Današnji dogovor pa je prvi, v katerem je sodelovala tudi Turčija, sicer podpornica sirske opozicije. Ankara bo skupaj z Moskvo izvajanje dogovora tudi nadzirala. Od začetka spopadov v Siriji marca 2011 je v tej državi življenje izgubilo že več kot 310.000 ljudi.