Selfi pred pokolom

Zadnje sporočilo klavca iz Berlina: »Sem v avtu, moli zame, brat«

G.G.
29. 12. 2016, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

24-letni Anis Amri je bil že za volanom tovornjaka, ko je svojemu »duhovnemu pajdašu« poslal SMS sporočilo, v katerem je zapisal: »Moj brat, vse je vredu, takšna je božja volja. Zdaj sem že v avtu, moli zame, brat, moli zame.«

Profimedia
Amri je bil v središču štiridnevne vseevropske iskalne akcije, nato pa je bil ubit v Milanu v streljanju s policijo.

To je bilo po pisanju nemških medijev zadnje sporočilo, ki ga je Amri poslal po telefonu. Kdo je njegov »duhovni brat«, ni znano. 24-letni Tunizijec pa naj bi med vožnjo posnel še selfi, tik preden je zapeljal med božične stojnice na Breitscheidplatzu v Berlinu in s tem umoril 12 ljudi.

Preiskovalci so danes sporočili, da je imel tovornjak, ki ga je ukradel Amri, vgrajen avtomatski zavorni sistem, kar je najverjetneje preprečilo še hujšo tragedijo. Avtomatski sistem se namreč sproži, ko tovornjak trči v oviro in to se je v primeru terorističnega napada na božičnem sejmu tudi zgodilo.

Reuters
Tovornjak je imel vgrajen avtomatski zavorni sistem.

40-letni Tunizijec na prostosti

Nemške oblasti so danes izpustile v sredo pridržanega 40-letnega Tunizijca, za katerega so sumili, da je sodeloval z Amrijem. Osumljeni je imel namreč shranjeno Amrijevo telefonsko številko. Tožilstvo je zdaj sporočilo, da ne bodo vložili pripornega naloga, saj niso zbrali dovolj dokazov proti njemu.

Državno tožilstvo je sicer danes potrdilo avtentičnost video posnetka, v katerem Amri prisega zvestobo skrajni skupini Islamska država (IS).