Decembrske zabave

Pri Pahorju se pijeta samo sok in voda

žk
23. 12. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Urnik predsednika republike bo med novoletnimi prazniki precej natrpan. Koga bo gostil, s kom se bo družil in koliko bo zapravil za zabavo?

sta
Predsednik Pahor je že začel s predprazničnimi aktivnostmi.

V času okoli božiča in novega leta pregledamo, kaj smo storili, pohvalimo, kar je bilo dobrega, in si obljubimo, da bomo popravili, kar je bilo slabega. Poleg tega je konec decembra namenjen druženju s tistimi, ki so nam najbližje. Če ste predsednik države, je krog tistih, ki jim morate vsaj stisniti roko in nameniti nekaj časa, malce širši.

V predsedniški palači bo 26. decembra dan odprtih vrat.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo v okviru praznovanja božiča in novega leta predvidoma udeležil kar 12 prireditev oziroma sprejemov. Sprejemi v predsedniški palači so se začeli že 13. decembra, ko so na obisk skupaj z ministrico za izobraževanje, znanost in šport prišli najboljši športniki leta 2016. V torek je predsednik sprejel predstavnike humanitarnih organizacij, se pozneje pogovoril s pripadniki Slovenske vojske, ki so v tujini na misijah in operacijah, družil pa se je tudi z otroki, ki so peli domoljubne pesmi.

Natrpan urnik

Jutri se bo udeležil sprejema za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo, kasneje pa se bo podal še na državno proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti. 24. decembra se bo naš vsestranski predsednik posvetil tradicionalni peki piškotov z otroki, 26. decembra pa bo Vojaškemu orkestru vročil državno odlikovanje.

STA
V torek je predsednik sprejel predstavnike humanitarnih organizacij.

Novo leto z brezdomci

Prav tako 26. decembra bo v predsedniški palači med državljani izredno priljubljeni dan odprtih vrat, ko lahko vsak slehernik pokuka v prostore predsedniške palače, spozna predsednika in mu vošči vesele praznike. Kljub številnim obiskovalcem bo ta dan predsednik našel čas tudi za sprejem in pogovor s članicami in člani Društva VTIS – v tujini izobraženimi Slovenci. Novo leto bo predsednik dočakal z brezdomci, ki se jim bo predvidoma pridružil na tradicionalnem silvestrovanju.

Stroški

Na sprejemih, ki jih gosti predsednik republike, so stroški pogostitve običajno okoli 4–5 evrov na osebo. Za goste pa so na voljo voda in sokovi. Alkoholnih pijač, razen v izjemnih primerih, na sprejemih ni. Iz urada predsednika republike so nam poslali tudi podatke, koliko je na primer stal lanski sprejem za humanitarne organizacije. Udeležilo se ga je 142 gostov, stroški pa so znašali 917,30 evra. Od tega 807,50 evra za gostinske storitve in 109,80 evra za tiskanje vabil. Omenjeni stroški se krijejo iz podkonta reprezentance, kamor sicer spada večji del aktivnosti predsednika.