Teran

Židan razočaran, tožba ni izključena

J.P./STA
21. 12. 2016, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kmetijski minister Dejan Židan je razočaran nad odločitvijo Evropske komisije, ki želi za Hrvaško omejeno izjemo pri uporabi imena teran. Če bo prišlo do sprožitve postopka za odobritev te izjeme, bo Slovenija, kot je napovedal, uporabila vsa pravna sredstva za zaščito slovenskih proizvajalcev, ne izključuje niti možnosti tožbe proti komisiji.

Bobo
Kmetijski minister Dejan Židan je razočaran nad odločitvijo Evropske komisije, ki želi za Hrvaško omejeno izjemo pri uporabi imena teran.

"S takšnimi nevarnimi potezami se maje ugled Evropske komisije v Sloveniji. Slovenija ne more pristati, da se tako obnaša do nas," je na današnji novinarski konferenci dejal Židan. Ministrstvo je danes namreč prejelo informacije, da je Bruselj najavil pripravo delegiranega akta, s katerim bi hrvaškim pridelovalcem omogočil trajno izjemo pri uporabi imena teran.

Minister je o teh informacijah že obvestil predsednika vlade Mira Cerarja, o tem pa bo na seji v četrtek govorila tudi vlada.

"Če bo šla komisija po tej poti naprej, bo prišla na evropsko sodišče, kjer bo v precej nemogočem položaju," je poudaril Židan. Bruselj po njegovih besedah takšne izjeme ne more dovoliti tri leta in pol po vstopu Hrvaške v EU.

S takšno potezo bi komisija zaobšla institut pristopnih pogajanj. Za vsako izjemo od pravnega reda mora država namreč zaprositi v času pristopnih pogajanj, Hrvaška pa v tistem času ni zaprosila za trajno izjemo pri uporabi imena teran, je dejal minister.

Če bo komisija vendarle začela postopek za trajno izjemo, bi, tako Židan, "legalizirala hrvaške kršitve, čeprav bi morala biti varuh pravnega reda EU". Dodal je, da bi komisija s takšno potezo prekoračila svoja pooblastila.

Komisija po neuradnih informacijah meni, da bi bilo treba Hrvaški ob jasnih pogojih v povezavi z etiketiranjem omogočiti izjemo za vino z zaščiteno označbo porekla "Hrvatska Istra", ki se prideluje na okoli 300 hektarjih iz vinske trte "teran".

Minister je o teh informacijah že obvestil predsednika vlade Mira Cerarja, o tem pa bo na seji v četrtek govorila tudi vlada.

Minister Židan je glede terana ves čas trdil, da ni nobene nevarnosti, da smo na varni strani, je zadnje dogajanje po seji sveta DeSUS komentiral zunanji minister Karl Erjavec. Podrobnosti sicer težko komentira, saj ni seznanjen z zadnjo odločitvijo. "Upam pa, da bo minister Židan to stvar razrešil tako, kot jo je ves čas napovedoval - da teran ostane slovenski," je še dodal.