Nevarna pirotehnika

Kaj je policija ugotovila o 14-letniku, ki je ostal brez obeh rok

T.L.
21. 12. 2016, 12.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Policisti in kriminalisti še zbirajo obvestila o izvoru pirotehničnega sredstva.

UKC Ljubljana
Grozljive poškodbe 14-letnega fanta.

Poročali smo in v opozorilo tudi objavili tudi fotografije po nesreči 14-letnika, ki se je zelo hudo poškodoval pri rokovanju s pirotehničnim izdelkom.

Policija je danes sporočila, da je 14-letni fant doma z območja Šentjurja, v sobi v domači hiši pa se je izjemno hudo poškodoval s pirotehničnim izdelkom. Zaenkrat še ni natančno potrjeno, za kateri pirotehnični izdelek je šlo, po oceni policije pa kaže, da bi lahko šlo za večji pirotehnični izdelek (npr. cobra, mega oziroma drugo sredstvo), katerih prodaja ni dovoljena. Pri eksploziji je fant dobil izjemno hude poškodbe obeh rok, ki so ju morali amputirati ter poškodbe glave. Eksplozija je bila tako močna, da je poškodovala tudi del sobe.

Slovenske novice so danes poročale, da je bila ob mladoletniku tudi babica, ki naj bi zaradi poka izgubila zavest, ob eksploziji pa naj bi vrglo tudi vrata s tečajev.

Iz PU Celje so danes še sporočili, da policisti in kriminalisti še zbirajo obvestila o izvoru pirotehničnega sredstva.

Ob tragičnem dogodku, ki bo mladoletnika zaznamoval za celo življenje, policija znova opozarja vse občane - in še posebej mladoletnike - naj se izogibajo uporabi pirotehnike. Tudi lani se je na območju PU Celje pri uporabi pirotehničnih sredstev hudo telesno poškodoval mladoletnik. 

Kaj vse so zasegli v mesecu dni

Policisti poleg opozoril o nevarnosti uporabe pirotehničnih sredstev izvajajo tudi druge akcije: od začetka decembra vsakodnevno intenzivno nadzirajo tudi okolice srednjih šol v Celju ter avtobusne in železniške postaje. 

V zadnjem mesecu so na območju Policijske uprave Celje zasegli:
- 25 kosov BB3373 - Goreče nebo 75 mm - kategorija F4
- 99 kosov BB1133 - Kralj. modra potonika 35 mm - kat. F4
- 2 kosa PP-717-SI - Ognjeni strelec - kat. F3
- 1 kos. PP-721-SI - Gusarji - kat. F3
- 2 kosa PP-723-SI - Velika bereta - kat. F3
- 1 kos PP-715-SI - Zeus - kat. F3
- 1 kos PP-722-SI - Na divjem zahodu - kat. F3
- 1 kos PP-724-SI - Modri panter - kat. F3
- 1 kos PP-713-SI - Pirati - kat. F3
- 1 kos PP-650-SI - Šerif - kat. F3
- 1 kos PP-681-SI - Tsunami - kat. F2
- 1 kos PP-672A-SI - Ples v maskah - kat. F3
- 1 kos PP-641-SI - TNT - kat. F2 

Če se pokanju ne morete odreči ...

Policija tistim, ki se uporabi pirotehničnih izdelkov ne morejo odreči, naj izdelke kupujejo le v trgovinah, ki imajo za prodajo teh izdelkov dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Pri nakupu naj bodo pozorni na oznako CE, dobro pa naj se seznanijo tudi z navodili za uporabo. Navodila za uporabo na izdelku morajo biti napisana v slovenskem jeziku.

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F1 ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F2 pa ni dovoljena mlajšim od 16 let. Izdelkov kategorije F3, F4, P2 in T2 ni dovoljeno prodajati fizičnim osebam.

Pirotehnične izdelke kategorij F1 in F2 lahko uporabljajo mladoletniki, stari do 14. oziroma do 16. leta starosti, vendar le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Baterije in kombinacije iz 3. kategorije do 1000 g neto mase eksplozivnih snovi in fontane iz kategorije do 750 g neto mase eksplozivnih snovi lahko kupujejo, posedujejo in uporabljajo tudi osebe starejše od 18 let.

Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorij F2 in F3, katerih glavni učinek je pok (gre predvsem za petarde različnih oblik in moči), je prepovedana.

Lastna izdelava pirotehničnih sredstev in predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka je prepovedana. Prav tako sta prepovedani uporaba izdelkov v drugih predmetih in preprodaja. Prepovedana pa je tudi posest takšnih pirotehničnih izdelkov.

Kakšne so kazni

Pirotehničnih izdelkov kategorije F1, katerih glavna značilnost je pok, ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve.

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov v nasprotju z omejitvami pomenijo prekršek, za katerega je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov. Pri tem se izdelek tudi zaseže.