Nesebična pomoč

To so policisti in občani, ki so reševali življenja

G.G.
21. 12. 2016, 13.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Naloga policistov je, da pomagajo državljanom v težavah. Toda nekateri se še posebej izkažejo in zato si zaslužijo posebna priznanja za svoja požrtvovalna dejanja. Pohvalo pa si za hrabra dejanja zaslužijo tudi »civilisti«.

policija.si
Vsi so si zaslužili priznanja s svojimi nesebičnimi dejanji.

Generalni direktor policije Marjan Fank in ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar sta danes podelila medalje policije za požrtvovalnost in hrabrost. Odlikovala sta 34 izjemnih posameznikov (24 policistov in 10 občanov), ki so prispevali svoj delež k varnosti državljanov in ugledu slovenske policije.

Ko je nastopila nevarnost, so nesebično pomagali in reševali življenja, pri čemer so bili tudi sami v nevarnosti. »Vest jim je narekovala, da ne morejo in ne smejo samo čakati. Ko je bilo treba, so zato ukrepali, in to brez vsakršnega pomišljanja. Prav to je v večini primerov predstavljalo tisti ključni moment, ko se je jeziček na tehtnici usode, ki je odločal o preživetju ali smrti, nagnil v smer življenja,« so zapisali na policiji.

Nesebična pomoč

Prejemniki medalj si zaslužijo, da na kratko opišemo njihove junaške prispevke.

Začnimo s tragičnim strelskim napadom, ki se je 22. avgusta zgodil v izolski bolnišnici. Policista Danijel Zagorac in Ljubo Patricij Krajnc sta s hitrim ukrepanjem onesposobila oboroženega napadalca, ki je pred tem ustrelil in hudo ranil Krajnca.

23. avgusta sta občana Klemen Balažic in Peter Uranič opazila moškega, ki je v Kranju skočil z mostu v Savo. Nemudoma sta skočila za njim in ga rešila pred utopitvijo.

Nadaljujmo s policisti koprske postaje prometne policije Juretom Ocepkom in občani, Matejem Brusom, Davidom Deklevo in Alešem Babnikom. Brez pomisleka so priskočili na pomoč štirim osebam, ki so se zaradi možganske kapi in zastoja srca znašli v hudi zdravstveni stiski in jih začeli oživljati.

Zelo spretna in pogumna sta morali biti tudi policista David Frangeš in Jernej Visočnik, ki sta se 22. septembra, ko je v Portorožu v morje zapeljalo vozilo, takoj odzvala in iz avta, potopljenega skoraj štiri metre globoko, brez vsakršnih pripomočkov in ob skoraj nični vidljivosti uspela rešiti osebo.

Nič manj pomembni niso prispevki drugih nagrajencev. Njihova junaštva si lahko v celoti preberete TUKAJ.