Skrajni ukrep razlastitev

Poslanci tlakujejo pot do novih 3000 delovnih mest

G.G./STA
15. 12. 2016, 07.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V državnem zboru bodo danes poskušali zagotoviti zemljišča za strateško investicijo kanadsko-avstrijskega avtomobilskega giganta Magna Steyr na območju občine Hoče-Slivnica.

Reuters
Odprtje ličarske proizvodnje bi lahko prineslo do okoli 3000 delovnih mest.

Zakon določa razvojno območje v občini Hoče-Slivnica kot območje, kjer se izvaja strateška investicija, ta pa je tista, ki je vredna več kot 100 milijonov evrov in na širšem mariborskem območju ustvari najmanj 1000 delovnih mest. V konkretnem primeru se govori o številki do 3000 delovnih mest. Konkretno lokacijo in njen obseg se bo sicer določilo z občinskim prostorskim načrtom, a je že znano, da gre za sto hektarjev veliko zemljišče med mariborskim letališčem in avtocesto.

Pomemben del zakonskega besedila so določbe o pridobivanju zemljišč. Če drugačen dogovor ne bo mogoč, je predvidena tudi možnost razlastitve lastnikov zemljišč, a je gospodarski minister Zdravko Počivalšek dejal, da je ta možnost v predlogu zakona zapisana le kot skrajen ukrep.

Pogajanja s kmeti

Počivalšek je prejšnji teden obiskal tri kmetije v Hočah, ki imajo v lasti zemljo na omenjenem območju, in ob tem dejal, da bodo vsem, ki od kmetijstva živijo, zagotovili nadomestna zemljišča. "Pred nami je intenzivno obdobje, ko bomo najprej dorekli površine in vsebino, nato pa bomo govorili o vrednosti," je dejal minister.

Hoški župan Marko Soršak, ki pelje postopke glede odkupa zemljišč, je medtem pojasnil, da z ministrom delita podobno mnenje, to pa pomeni, da je treba kmetom omogočiti, da ohranijo vsaj takšno površino zemljišč, ki jo obdelujejo trenutno.

Odziv lastnikov zemljišč in kmetov je po njegovih besedah dober, trenutno pa je v ospredju iskanje dogovora z okoli desetimi, ki želijo nadomestna zemljišča. Pogajanja še potekajo, župan pa pravi, da je končni izplen odvisen od države, saj bo ta zagotovila denar in nadomestno zemljo.